Kim Dzsongun radioaktív cunamit szabadíthat ellenségeire

2023.03.24. 06:51
Észak-Korea új, vízfelszín alatti „nukleáris támadórendszert” tesztelt Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelete mellett – jelentette helyi idő szerint pénteken a kommunista állam hírügynöksége.

A KCNA szerint az atomfegyver hordozására képes tengeralattjáró drónt ellenséges haditengerészeti csapásmérő egységek és nagyobb kikötők elleni meglepetésszerű támadásokra tervezték.

Az eszközt Hamgjong tartomány Rivon megyéjének partvidékéről indították a Hongvon-öbölben kijelölt „ellenséges kikötő” elleni támadás szimulációjaként.

Kim Dzsongun megfenyegette az Egyesült Államokat

A drón ovális, illetve nyolcas mintát követve csaknem egy órán át körözött 80-150 méteres mélységben a Japán-tengeren, mielőtt felrobbantották volna a teszteléshez használt robbanófejet.

A Korea Hangja nevű állami rádió beszámolója szerint az eszköz a nukleáris töltettel „hatalmas radioaktív szökőárt” képes fakasztani a robbanás nyomán. A KCNA megerősítette, hogy hadászati manőverező robotrepülőgépeket is kilőttek – nukleáris töltet imitáló – kísérleti robbanófejekkel a keddtől csütörtökig tartó hadgyakorlaton – számolt be az MTI.

A közlés szerint két Hvaszal1 és két Hvaszal2 típusú stratégiai robotrepülőgépet teszteltek Hamjong tartományban. Hozzátette: a hadászati eszközök pontosan eltalálták célpontjaikat a Japán-tengeren.

A KCNA szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető elégedett volt a hadgyakorlatokkal, és további, meg nem nevezett feladatokat rendelt el a riválisai „vakmerő katonai provokációinak” ellensúlyozására, melyről az Associated Press számolt be.

Kim Dzsongun emellett „kifejezte akaratát, hogy katonai atomprogramjának erőteljes demonstrációival kétségbeesésbe taszítsa az amerikai imperialistákat”.  • Tippek
  • Árfolyam