Mélyült a diplomáciai feszültség Kína és az Egyesült Államok között

2023.03.24. 07:30
Kína ismét távozásra szólította fel a Milius nevű amerikai rombolót, amely behajózott a Dél-kínai-tenger Kína által sajátjának tartott részére – derült ki a kínai védelmi tárca pénteki bejelentéséből, melyben hozzátették, hogy a hajót elküldték.

A tájékoztatás szerint a rombolót ismét a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében észlelték. A minisztérium egyik szóvivője egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, „sürgősen hagyjon fel az ilyen jellegű provokációval”, hozzátéve, hogy amennyiben nem teszi, „viselje a következményeket”.

A kínai hadsereg csütörtökön szintén azt közölte, hogy a romboló engedély nélkül jelent meg a szigeteknél, ahonnan a kínai erők elküldték. Az amerikai haditengerészet, ahogyan előző nap, pénteken is tagadta a pekingi állítást, kiemelve, hogy a romboló rutinműveleteket hajtott végre, és „csupán élt hajózási jogával és szabadságával”.

„A Dél-kínai-tengerre vonatkozó törvénytelen követelések súlyos fenyegetést jelentenek a tenger szabadságának elvére, beleértve a hajózási, az átrepülési szabadságot és a kereskedelmi szabadságot, valamint sértik a Dél-kínai-tengerrel határos államok gazdasági szabadságát is” – áll az Egyesült Államok hetedik flottájának közleményében.

„Az amerikai erők napi rendszerességgel hajtanak végre műveleteket a Dél-kínai-tengeren” – tette hozzá az amerikai haditengerészet az MTI híradása szerint.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen.

A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnám, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.