Zelenszkij tanácsadója: Magyarország semmissé teszi a megítélését

GettyImages-1245020601
2023.03.24. 17:40
Mihajlo Podoljak nem először fogalmaz meg erős kritikát a magyar kormányról. Ezúttal Gulyás Gergely csütörtöki nyilatkozatát bírálta a közösségi oldalán.

Mint az várható volt, az ukrán kormányban nem igazán fogadták kitörő örömmel, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón azt nyilatkozta: Magyarországon nem tartóztatnák le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mivel itthon a Nemzetközi Törvényszék (ICC) statútuma nincs kihirdetve.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója a Twitteren reagált Gulyás kijelentéseire. Mint fogalmaz, az Orosz Föderáció szerinte egy „tagadhatatlanul bűnöző ország, ami szégyenszemre fog a történelem mélyére süllyedni”.

Majd ezután Magyarországra rátérve azt írja:

„Magyarország ismételten semmissé teszi a megítélését” azzal, hogy Oroszországot támogatja

– fogalmaz, majd hozzáteszi: még az ICC létrehozásáról határozó „Római Statútum aláírását is elutasítja”. Rövid bejegyzését azzal a kérdéssel zárja, hogy „Mégis miért?”.

Mint ismert, az ICC még a múlt héten adott ki elfogatóparancsot Putyin ellen, amiért a szerv megalapozottnak látja a gyanút, hogy az orosz elnök személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes Oroszországba hurcolásáért, mivel az orosz elnök nem élt azon jogával, hogy megállítsa a deportálásokat. Az ukrán kormány számításai szerint a háború kitörése óta 16 221 gyereket deportáltak Ukrajnából Oroszországba.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Zelenszkij tanácsadója bírálja Magyarországot: legutóbb Kövér László házelnök HírTV-nek adott interjúja után fejtette ki gondolatait a Twitteren. Akkor az ukrán és magyar nyelven írt posztjában többek között azt írta: „Az európai család egyetlen problémás országa Magyarország, amely megakadályoz bármilyen reakciót Oroszország rémtetteire Ukrajnában”.

(Borítókép: Mihajlo Podoljak. Fotó: Hennadii Minchenko / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek