Több ezer hektáron pusztított az év első nagy erdőtüze Spanyolországban

2023.03.25. 15:06
Spanyolországban az év első nagyobb erdőtüze pénteken több mint 3 ezer hektárnyi erdőt pusztított el, és 1500 lakost kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát – közölték a hatóságok. Később pontosítottak az illetékesek, a friss hírek szerint 4000 hektáron (más források szerint 5000 hektáron) tomboltak a lángok.

A szokatlanul száraz tél az európai kontinens déli részén csökkentette a talaj nedvességtartalmát, és az Európai Bizottság (EB) statisztikái szerint félő, hogy megismétlődik a 2022-es év, amikor 785 000 hektárnyi terület vált a lángok martalékává Európában, ami több mint kétszerese az elmúlt 16 év éves átlagának.

„Ezek a tüzek, amelyeket látunk, különösen az évnek ebben a korai szakaszában, ismét bizonyítékai annak az éghajlati vészhelyzetnek, amelyet az emberiség átél, és amely különösen az olyan országokat érinti, és pusztít, mint a miénk” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Sebezhetővé váltak az európai országok

Több repülőgép és helikopter, valamint több mint 500 tűzoltó dolgozott a Villanueva de Viver falu közelében keletkezett lángok eloltásán. A mentőszolgálatok nyolc települést evakuáltak – jelentette Gabriela Bravo, a régió belügyi vezetője.

Az időjárás a szokásosnál szárazabb és melegebb lesz idén tavasszal Spanyolország északkeleti mediterrán partvidékén, ami növeli az erdőtüzek kockázatát – közölte az AEMET meteorológiai ügynökség a múlt héten a Reuters hírügynökséggel.

Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter szerint az „évszakon kívüli tüzek” egyre gyakoribbá válnak. „A nyár egyre hosszabbodik, korábban érkezik, és sajnos csökken a víz és a talaj nedvességtartalma, ami sokkal sebezhetőbbé tesz bennünket” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság e havi jelentése szerint a tél során kevés eső esett, és a szokásosnál melegebb volt a hőmérséklet, ezért Dél-Spanyolországra, Franciaországra, Írországra, Nagy-Britanniára, Észak-Olaszországra, Görögországra és Kelet-Európa egyes részeire aszályriadót rendeltek el.

Az eső hiánya és a talaj nedvességének csökkenése elősegíti az erdőtüzek terjedését, ha hőhullámok lesznek – mondta Hrisztosz Zerefosz, az athéni tudományos akadémia légköri fizikusa.

A bizottság jelentése figyelmeztetett, hogy az alacsony vízszint olyan stratégiai ágazatokat érinthet, mint a mezőgazdaság, a vízenergia és az energiatermelés.