Hiányosan került elő az eltűnt urán Líbiában

2023.03.25. 06:56
Megtalálták a minap eltűntnek nyilvánított, mintegy 2,5 tonnányi természetes urán nagy részét annak a líbiai telephelynek a közelében, amelyen eredetileg volt – erősítette meg a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken.

A tízhordónyi urán eltűnését a múlt csütörtökön jelentette be az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szervezet. Líbiában a polgárháború 2011-es kitörése óta kaotikus állapotok uralkodnak, és a NAÜ kifejezte aggályát amiatt, hogy az atomfegyver gyártására alkalmas nyersanyag illetéktelen kezekbe kerül.

A kelet-líbiai erők múlt heti közleménye hatására, amely szerint a hordókat megtalálták annak a dél-líbiai telephelynek a közelében, ahonnan eltűntek, a NAÜ ellenőrzést tartott, és megállapította, hogy „az uránnak mindössze egy csekély mennyisége hiányzik továbbra is”.

A szóban forgó hasadóanyagnak a mennyisége ugyan kevesebb volt, mint amennyi egy atombomba előállításához szükséges, és a fegyvergyártáshoz általában gázzá kell alakítani a fémet, majd a szükséges koncentrációig tovább kell dúsítani centrifugában, mégis a NAÜ a múlt héten figyelmeztetett, hogy a természetes urán „radioaktív kockázatot jelenthet, illetve nukleáris biztonsági aggodalmakat vet fel”.

A vizsgálat során a NAÜ ellenőrei megállapították, hogy a hordók jelenleg nem az eredetileg bejelentett helyszínen vannak, de annak közelében. Az ügynökség ellenőrei megerősítették, hogy a hordók természetes uránt tartalmaznak, és szemtanúi voltak annak, hogy visszaszállították őket a bejelentett helyszínre tárolás céljából

– áll a pénteki közleményben.

Egy csádi csoport lophatta el a hordókat

Háled Mahdzsúb, a Halífa Haftar kelet-líbiai hadúr vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg sajtóosztályának vezetője már a múlt héten közölte, hogy előkerült a 10 hordónyi természetes urán annak a dél-líbiai raktárnak a közelében, ahonnan elszállították.

Mahdzsúb közlése szerint a hordók egy olyan raktárból tűntek el, amely a csádi határ közelében van, és amelyet a NAÜ tisztségviselői 2020-ban meglátogattak és lepecsételtek. Hozzátette: a hordókat a létesítménytől 5 kilométerre találták meg. A kelet-líbiai tisztségviselő szerint

egy csádi csoport lophatta el a hordókat a raktárból abban a reményben, hogy fegyvereket vagy lőszert tartalmaznak, de aztán otthagyták őket.

Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető 2003-ban, az Egyesült Államok Irak elleni második háborúja kezdete után jelentette be, hogy országa atomprogramot indít el. Becslések szerint Líbia mintegy 1000 tonna uránium-oxid-pogácsával rendelkezett akkor. Az ellenőrök 2009-ben az utolsó dúsítotturán-mennyiséget is eltávolították az országból, de a szóban forgó természetes uránból viszonylag nagy mennyiség maradt Líbiában.  • Tippek
  • Hírek