Több ezer éves állatmúmiákat találtak Egyiptomban

2023.03.26. 17:38
Több mint kétezer mumifikált kosfejet találtak a Ptolemaida-dinasztia idejéből II. Ramszesz fáraó egyik templomában – közölte vasárnap az egyiptomi turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium.

A kosfejek mellett bárányok, kutyák, kecskék, tehenek, gazellák, valamint mongúzok bebalzsamozott tetemeit is meglelték a New York-i Egyetem régészei a dél-egyiptomi Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyen. Sameh Iskandar, az amerikai ásatás vezetője szerint

A KOSFEJEK EGYFAJTA ÁLDOZATI ADOMÁNYOK VOLTAK,

amelyek II. Ramszesz kultuszára utalnak ezer évvel a fáraó halálát követően is.

Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács igazgatója elmondta, hogy a leletek segítenek majd többet megtudni II. Ramszesz templomáról, illetve az ott zajló tevékenységekről annak építésekor (Kr. e. 2374–2140), valamint a Ptolemaida-dinasztia (Kr. e. 323–30) idején.

A régészek az állatmúmiák mellett egy palota maradványait is feltárták nagyjából öt méter vastag falakkal a VI. dinasztia idejéből, valamint több szobrot, papiruszt, fák, valamint bőrből készült ruházati darabok és cipők maradványait. 

Abüdosz mintegy 500 kilométerre délre található Kairótól a Nílus partján, a romváros az ókorban mindenekelőtt Ozirisznak, a túlvilág és a halottak istenének mitikus sírjáról volt ismert, amelyet I. Széthi Kr. e. 1290–1279 közötti uralkodása alatt építettek – írta meg az MTI.  • Tippek
  • Hírek