Ellenzéki jelöltek nélkül kezdődött a parlamenti választás Türkmenisztánban

2023.03.26. 13:02
A türkmén választási bizottság szerint a szavazás első négy órájában már a jogosultak több mint 47 százaléka leadta voksát. Az ország demokratikusnak vallja magát, a nyugati választási megfigyelők viszont azt mondják, 16 éve nem volt tisztességes választás az országban.

Parlamenti választás kezdődött vasárnap Türkmenisztánban, a szavazólapokon nem szerepelnek ellenzéki jelöltek.

A 3,5 millió szavazónak 125 képviselőt kell megválasztania az ismét egykamarássá váló parlamentbe. Több helyütt helyhatósági választásokat is tartanak.

A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot 16 éve irányítja a Berdimuhamedow család, 

a nyugati választási megfigyelők ez idő alatt egyik voksolást sem minősítették szabadnak és tisztességesnek.

A 2012-es és a 2017-es elnökválasztáson rendre 97 százalékos szavazatarányú győzelmet arató Gurbanguly Berdimuhamedow tavaly márciusban adta át a hatalmat fiának, Serdar Berdimuhamedownak, aki államfő és miniszterelnök is egyben.

Gurbanguly Berdimuhamedowot az elnöki székből való távozása után a „türkmén nép legfőbb vezetőjének” nevezték ki.

Az ország vezetése rendszeresen bizonygatja, hogy Türkmenisztán demokratikus berendezkedésű, amit Gurbanguly Berdimuhamedow szerint az is fémjelez például, hogy a lakosság aktívan részt vesz a választási folyamatban.

Serdar Berdimuhamedow a mostani választásról azt mondta, hogy azt a demokratikus alapelvekkel, a helyi törvényekkel és a nemzetközi joggal összhangban bonyolítják le.

Nemzetközi szervezetek szerint a sajtó is szigorú cenzúra alatt működik, a Riporterek Határok Nélkül médiajogi szervezet sajtószabadság-listáján Türkmenisztán egészen hátul szerepel, Észak-Korea, Eritrea és Irán társaságában.

Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.  • Tippek
  • Biztosítás