18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Brutális videót tettek közzé a nashville-i iskolai lövöldözésről

2023.03.28. 18:16

Hétfőn írtunk arról, hogy Nashville-ben egy keresztény magániskolánál történt a lövöldözés. Azóta az is kiderült, hogy az elkövető a 28 éves, magát transznemű nőként meghatározó Audrey Hale volt, aki egykor az iskola diákja volt.

Az elkövető összesen hat embert gyilkolt meg, mielőtt lelőtték a rendőrök: három kilencéves gyermeket, két 61 éves iskolai dolgozót, valamint az iskola 60 éves igazgatóját lőtte le.

A nashville-i rendőrség magyar idő szerint kedd délután közzétette azokat a felvételeket, amelyeket a gyilkost ártalmatlanító rendőrök testkamerája készített. A videókon látható, amint a rendőrök a helyszínre érkeznek, majd felfegyverkezve behatolnak az iskolába.

Az elkövetővel a második emeleten találták szembe magukat, és több (akkor még vélhetően csak figyelmeztető) lövést adtak le rá. Azok nem találták el a célpontot, de 

nem sokkal később a testkamerák rögzítették azt a pillanatot is, amikor lelőtték az ámokfutót. 

Az első lövéseket, amelyek találtak, egy Rex Engelberg nevű rendőr adta le egy gépkarabéllyal. Mindez az alábbi felvételen hallható ugyan, de maguk a lövések már nem látszódnak. (A videó megtekintését csak saját felelősségre ajánljuk.)

Ezután az elkövető a földre zuhant, ekkor a rendőrök megközelítették őt, de a jelek szerint még mindig mozgott. Akkor egy másik rendőr, Michael Collazo adott le lövéseket pisztollyal a földön fekvő áldozatra, miközben azt kiabálta neki, hogy ne mozogjon. Az ő testkamerás felvételén a lövések látszanak is. (E videó megtekintését szintén csak saját felelősségre ajánljuk.)

A rendőrök profin, szakszerűen cselekedtek

CNN bűnügyi szakértője, Jonathan Wackrow (aki korábban a titkosszolgálatnál is dolgozott) azt mondta, hogy a felvételek alapján a rendőrök szakszerűen jártak el.

Amit a nézők láthatnak, az a bűnüldözés legjava

– mondta Wackrow a felvételekről, hozzátéve: a rendőrök profi módon jártak el, amint tüzetesen átvizsgálták az épületet az elkövető után kutatva.

Annak ellenére is megőrizték a nyugalmukat, hogy nem tudhatták, mire számíthatnak a helyszínen – tette hozzá a szakértő.  Jonathan Wackrow azt is leszögezte: az ilyen helyzetekben nagyon fontos, hogy az egyenruhások a lehető leggyorsabban cselekedjenek azért, hogy minél több életet megóvjanak, „és ezek a rendőrök kitűnő munkát végeztek” – összegezte. 

A Fehér Ház is megszólalt arról, hogy szükség van-e fegyverreformra

Korábban írtunk arról is, hogy a tömeggyilkos legálisan szerezte be a lövöldözéshez használt fegyvert. A CNN megkérdezte a fehér házi tisztviselőket arról, hogy szerintük szükség van-e fegyverreformra a lövöldözés miatt.

Válaszul három tisztviselő azt mondta, hogy ők nem terveznek további lépéseket tenni a fegyverreform ügyében, méghozzá azért, mert Joe Biden elnök már eddig is megtette, amit lehetett, és most a kongresszusnál pattog a labda.

Ezen a ponton tényleg a kongresszusnak kellene cselekednie. Az elnök mindent megtett, amit a végrehajtó hatalom birtokában megtehet

– közölte a tisztviselők egyike, arra utalva, hogy Joe Biden több mint 20 elnöki rendeletet adott ki azért, hogy korlátozzák a fegyverviselést. 

A CNN szerint Joe Biden az automata és félautomata fegyverek betiltását szeretné elérni, de ezt a képviselőház még akkor sem támogatta, amikor a demokrata többség volt az intézményben (tavaly ősz óta republikánus többség van a házban).

A kongresszus még mindig nem akar lépni

Nem sokkal később a CNN arról számolt be, hogy az amerikai törvényhozók a jelek szerint továbbra sem támogatják a fegyverviselés megreformálását. A portálnak nyilatkozó politikusok többsége arról beszélt, hogy a mentális egészségügy terén lenne szükség előrelépésekre, és hogy csak akkor lehet véleményezni az esetet, ha az iskolai lövöldözés összes részlete kiderül.

Holott – meglepő módon – még Barry Black, az amerikai szenátus lelkésze (aki a legritkább esetekben mond véleményt politikai ügyekben) is azt mondta: amikor kiskorúak halnak meg egy iskolai lövöldözésben, akkor itt az ideje annak, hogy a politikusok többet tegyenek „az imádkozásnál és részvétnyilvánításnál”. 

Korábban is megjelent egy videó az esetről 

A helyi hatóságok a fenti mellett egy másik videófelvételt is közzétettek már az esetről. Azon a térfigyelő kamerás felvételen az látható, hogy az elkövető miként hatolt be az épületbe.