Az őslakosokról szavaznak Ausztráliában

2023.03.30. 12:13
A most benyújtott törvényjavaslat szerint az őslakosok parlamenti képviseletét alkotmányba foglalnák, de ennek módosításához Ausztráliában népszavazásra van szükség, amit október–december között terveznek megtartani.

Az aboriginek Ausztrália közel 26 milliós lakosságának 3,2 százalékát teszik ki, a brit gyarmatosítást követően csak 1960-tól rendelkeznek szavazati joggal. Társadalmi és gazdasági helyzetüket tekintve az országos átlag alatt maradnak, és a 122 éves alkotmányban sincsenek megemlítve. 

Ezen változtatna most az ausztrál kormány, az új törvényjavaslat szerint egy érdekképviseleti bizottságot hoznának létre számukra a parlamentben, az „Aboriginal and Torres Strait Islander Voice” az őslakosokat érintő kérdésekben adna tanácsokat a döntéshozóknak – írja a Reuters

Az október és december között tartandó népszavazás alkalmat adna arra, hogy elismerjük a történelmet, és segítsen az ausztráloknak összefogni »egy békésebb jövőért«

– jelentette ki Mark Dreyfus főügyész a rendelet bemutatásakor.

A kormány azt javasolta, hogy a törvényjavaslatot egy vegyes bizottság elé utalják megfontolásra, és azt reméli, hogy június végéig elfogadják.

A legnagyobb ellenzéki liberális párt még nem döntötte el, hogy támogatja-e a javasolt alkotmánymódosításokat, de alsóbb koalíciós partnere, a vidéki székhelyű Nemzeti Párt azt mondta, hogy ellenezni fogja azokat. A baloldali Zöldek Pártja és néhány független képviselő megígérte, hogy támogatják a kampányt.

Bármilyen alkotmánymódosítás Ausztráliában nemzeti népszavazást igényel. A népszavazás sikeréhez a szavazatok nemzeti többsége, valamint a hat állam közül legalább négyben a szavazatok többsége szükséges.

A The Guardian múlt heti közvélemény-kutatása szerint a népszavazás támogatottsága 5 százalékkal csökkent, de továbbra is a többség 59 százalékkal támogatta. 

Anthony Albanese miniszterelnök elárulta, hogy a kormány milyen kérdést kíván feltenni a népszavazáson, és arra buzdította az ausztrálokat, hogy a régóta esedékes szavazáson mondjanak igent az őslakosok országgyűlési képviseletére.   • Tippek
  • Hírek