Felfüggesztették Donáth Anna mentelmi jogát

2023.03.30. 19:37
Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén felfüggesztette Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti képviselőjének mentelmi jogát.

Az EP jogi bizottsága (JURI) által kedden elfogadott javaslatot támogatva a képviselők kézfeltartással szavaztak a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet a Kecskeméti Járásbíróság tavaly júniusban kezdeményezett az EP-elnökénél, mert rágalmazás vétsége miatt magánvádas büntetőeljárás indult Donáth Anna és társai ellen.

Az EP szabályainak megfelelően a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet az EP-elnök utalta az illetékes jogi bizottsághoz.

Az elnök ezt követően a határozatról tájékoztatja az érintett képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat. Donáth Anna nem ellenezte mentelmi jogának felfüggesztését – számolt be az MTI.

„Lemondok a mentelmi jogomról. Ma függeszti fel az Európai Parlament a képviselőségemmel járó mentelmi jogomat, amit én is kértem. Azért kértem erre az EP-t, mert rágalmazási ügyben indított pert ellenem és a Momentum korábbi elnöksége ellen egy általunk felfüggesztett volt momentumos tag. Én pedig úgy döntöttem, a bíróság előtt szeretném megvédeni az igazamat. Hiszen a mentelmi jog nem arra való, hogy elbújjunk az igazságszolgáltatás elől” – írta közösségi oldalán a politikus.  • Hírek
  • Hírek