Súlyos helikopter-baleset történt az amerikai hadseregben

2023.03.30. 08:14

Az incidens amerikai idő szerint szerda éjjel történt. A The New York Times a hadsereg egyik szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy Kentucky államban egy kiképzőmissziót tartottak, ekkor történt a baleset.

A szóvivő még nem beszélt arról, hogy vannak-e sérültek vagy halálos áldozatok. A The Gazette című lap viszont azt írta, 

hogy többen is meghaltak a balesetben.

A portál egy helyi forrásra, a WKDZ Radióra hivatkozva azt írta, hogy helyi idő szerint egész pontosan 9.30-kor történt a baleset, és a gépek a Fort Campbell-i támaszpontról szálltak fel. Az ütközés Trigg megyében történt, Fort Campbelltől nyugatra. 

A The Gazette szerint a hatóságok egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást arról, hogy hányan haltak meg,

de a nem hivatalos jelentések szerint összesen kilenc ember vesztette életét a balesetben. 

Andy Beshear, Kentucky kormányzója szintén azt írta a Twitteren, hogy rossz hírekre kell számítani, és hogy valószínűsíthetően több halálos áldozata is van a balesetnek. 

A The Gazette szerint a mentők csak egy órával a baleset után érkeztek a helyszínre, így a vizsgálatok még mindig javában zajlanak.

Vijjogó Sasok az áldozatok?

A helyszínről érkező nem hivatalos jelentések szerint a 9 halott a híres 101. légi szállítású hadosztály (becenevén: Screaming Eagles, vagyis  Vijjogó Sasok) katonája volt. Az alakulat egy része az ukrajnai háború kezdete óta a NATO keleti szárnyán is szolgálatot lát el. 

A WKDZ Radio több képet is közzétett már a baleset helyszínéről. A fotók alapján két amerikai UH–60 Blackhawk helikopter ütközhetett össze.