Már kapható a herointúladagolás elleni orrspray az Egyesült Államokban

GettyImages-1419936904
2023.03.30. 06:48
Mivel a kábítószer-túladagolás által okozott halálesetek száma továbbra is rekordszinten van az Egyesült Államokban, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szerdán első alkalommal hagyta jóvá a Narcan nevű opioid-antagonista vény nélkül kapható változatát.

„Az FDA továbbra is elkötelezett a túladagolási válság egyre összetettebb problémáinak kezelése mellett. Ennek a munkának a részeként az ügynökség szabályozási hatáskörével élve megkönnyítette a naloxonhoz való hozzáférést azáltal, hogy a közegészségügy égető szükségletét kielégítő vény nélkül kapható naloxontermék kifejlesztését és jóváhagyását ösztönözte” − mondta Robert Califf, az FDA tisztviselője közleményében.

A vény nélkül kapható naloxon orrspray mai jóváhagyása hozzájárul az opioid-túladagolás okozta halálesetek számának csökkentéséhez az egész országban. Arra ösztönözzük a gyártót, hogy a termék hozzáférhetőségét tegye prioritássá, és a lehető leghamarabb és megfizethető áron tegye elérhetővé

− fogalmazott.

Az orrspray két darab 4 milligrammos adagot tartalmazó csomagban kerül forgalomba, arra az esetre, ha a túladagolást szenvedett személy nem reagálna az első adagra. A gyógyszer gyártója, az Emergent BioSolutions szerint azonban a legtöbb túladagolás egyetlen adaggal visszafordítható. A készítmény bárkinek adható, még gyermekeknek és csecsemőknek is − írta meg a CNN

Az orrspray várhatóan nyár végére lesz megvásárolható a boltokban, közölte az Emergent BioSolutions szerdán. A vállalat jelenleg nem adott információt arról, hogy mennyibe kerül az OTC Narcan orrspray.

Több mint egymillióan haltak meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban 

Több mint egymillió ember halt meg kábítószer-túladagolásban az elmúlt két évtizedben, amióta az amerikai járványügyi hatóság (CDC) elkezdte gyűjteni ezeket az adatokat. Közülük sokan opioidok miatt haltak meg. Az opioid-túladagolásból eredő halálesetek száma csak egy év alatt több mint 17 százalékkal nőtt, a 2020-as mintegy 69 ezerről 2021-re mintegy 81 020-ra − állapította meg a CDC.

Az opioid okozta halálesetek a vezető nem természetes halálok az Egyesült Államokban. A legtöbb eset a felnőttek körében van, de gyerekek is meghalnak, főként szintetikus opioidok, például fentanil fogyasztása után. 1999 és 2016 között közel 9000 gyermek és serdülő halt meg opioid-mérgezésben, a legmagasabb éves arányban a 15 és 19 év közötti serdülők körében − állapította meg a CDC.

Az Egyesült Államokban szinte minden államban van olyan szabályozás, amely lehetővé teszi a gyógyszerészek vagy más minősített személyek számára, hogy személyes recept nélkül biztosítsák a gyógyszert azoknak az embereknek, akik túladagolás veszélyének vannak kitéve, vagy akik segítenek valakinek, aki veszélyben van, de a recept nélkül történő forgalmazás megkönnyítheti az emberek számára az opioid-antagonistához való hozzáférést.

A kutatások azt mutatják, hogy a szélesebb körű hozzáférhetőség életeket menthet, mivel az opioid-túladagolás az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt − nagyrészt a szintetikus opioidok, például a fentanil miatt.

Az Emergent BioSolutions elnök-vezérigazgatója, Robert Kramer „történelmi mérföldkőnek” nevezte az FDA döntését.

Hogyan működik?

A Narcan blokkolja az opioidok agyra gyakorolt hatását és helyreállítja a légzést. A legnagyobb hatékonyság érdekében a túladagolás jeleinek megjelenésekor azonnal be kell adni.

A gyógyszer csak akkor hat valakinél, ha a szervezetében opioidok vannak. Más típusú kábítószer-túladagolás esetén nem hat, de nem lesz káros hatása, ha olyan személynek adják, aki nem szedett opioidokat.

A naloxon körülbelül 90 percig fordítja vissza a túladagolást, de az opioidok hosszabb ideig is a szervezetben maradhatnak, ezért a gyógyszer beadása után is fontos, hogy hívják a segélyvonalat.

A naloxont kapott személyeket az orvosi segítség megérkezéséig gondosan figyelni kell, és további két órán keresztül megfigyelés alatt kell tartani.

(Borítókép: Ingyenesen elérhető Narcan orrspray egy automatában Illinoisban 2022. szeptember 1-jén. Fotó: Scott Olson / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek