Többen meghaltak a lisztosztásnál kialakult tömegben Pakisztánban

2023.03.30. 20:34
A ramadán első hetében legalább tizenegy ember életét vesztette az ingyenes ételosztások során kitört pánikban – tudatták a helyi hatóságok csütörtökön. Mindezek után magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget az országban.

A pakisztáni vezetés a kiszolgáltatott családok támogatására ingyenes lisztosztást kezdeményezett, hogy ezzel segítse a rászorulókat a böjti időszak során, mivel az iszlám szent hónapjában rekordmagas infláció nehezíti a lakosság helyzetét.

Az elosztóközpontok elé tóduló tömegekben azonban több helyütt is pánik tört ki, és az emberek, attól tartva, hogy nem jut nekik a lisztből, tolongani kezdtek. A tülekedésben eddig összesen 11 ember vesztette életét.

Északnyugat-Pakisztánban nyolcan, az ország legnépesebb tartományában, Pandzsábban pedig hárman haltak meg az elmúlt egy hétben. A böjti hónapban a muszlim hívőknek tartózkodniuk kell egyebek mellett az evéstől és ivástól, s csak napnyugta után láthatnak hozzá az iftárhoz, az esti lakomához.

Az érintett tartományok mellett több térség utcáin is magasabb létszámban vannak jelen a rendőrök. A pandzsábi megbízott tartományi vezetés közlése szerint eddig mintegy húszmillió zacskónyi lisztet osztottak szét. A kormánytisztviselők elmondása szerint elegendő liszt áll rendelkezésre.

Noha az ételosztást Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök kezdeményezésére indították el,

a gazdasági körülmények miatt sok kritika éri a vezetést a lakosság részéről.

Az államfő szerint az egyre növekvő gazdasági problémák az előző vezetés, az Imran Hán lemondatott miniszterelnök vezette kormány hagyatéka.

Az élelmiszer- és üzemanyagárak folyamatos növekedése miatt országszerte zavargások törtek ki, a 45 százalékos heti infláció pedig Pakisztán 1947-es függetlenedése óta példátlan.