Medve sétálgatott egy magyarlakta faluban, fotó is készült róla

2023.03.31. 21:01
Olvasónktól kaptunk fotót arról, hogy egy székelyföldi faluba nemrég betévedt egy medve, amelyet le is fotóztak.

Az eset Hargita megyében, Miklósfalván történt. Mint olvasónk írta: egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egy medve „tévedt be” a faluba.

Mint írta, az egyik járókelő szembe is találkozott a medvével, de nem ijedt meg tőle. Egyszerűen megállt és várt, mire a medve végül elszaladt.

Ezt kell tenni, ha találkoznak vele 

A Székelyföld mellett Magyarországon is volt példa arra néhányszor, hogy medve kószált egy-egy település közelében. A Pilisi Parkerdő és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei tavaly az egyik ilyen esetnél részletesen leírták, hogy mit kell akkor, ha valaki szembe találja magát egy medvével. 

másolat
Fotó: Olvasónk fotója
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust, és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • A medve alapvetően békés természetű, és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszert mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.


  • Tippek
  • Hírek