Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A NATO is itt van Magyarországon

DBOGI20230331068
2023.03.31. 20:00
Nemcsak a magyar kormány, hanem a teljes nemzet a NATO mögött áll, mert az rendkívül fontos garanciája a biztonságunknak – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Székesfehérváron, a NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kezdeti műveleti képesség elérése alkalmából szervezett ünnepségén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: egy felmérés szerint a NATO támogatottsága a magyarok körében hét százalékkal magasabb, mint a szövetséges országok átlaga. A tárcavezető beszédében emlékeztetett arra, hogy Magyarország több mint húsz éve a NATO tagja, és lépésről lépésre építette fel jelenlétét a szövetségben.

A biztonsági helyzet Európában alapvetően megváltozott, jelentősen romlott az ukrajnai orosz agresszió következtében. Ez megváltoztatta a NATO-t is, egy adaptációs folyamat megy végbe, és ennek része a többnemzeti hadosztály-parancsnokság létrehozása, amely 2019-ben kezdődött meg – mondta a miniszter.

Bekeményítenek a horvátok

Mario Banozics horvát védelmi miniszter az ukrajnai orosz agresszió első évfordulója után még fontosabbnak nevezte a többnemzeti hadosztály-parancsnokságot és a magyar, szlovák, horvát tisztek, altisztek, valamint katonák közös munkáját.

Hangsúlyozta: egységes az erőfeszítés annak érdekében, hogy javítsák képességeiket, és növeljék az együttműködést.

A biztonságot nem lehet adottnak tekinteni, és minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy megtartsuk azt az előnyt, amellyel rendelkezünk potenciális ellenfeleinkkel szemben – mondta a horvát védelmi miniszter.

Készen állunk arra, hogy vezető szerepet játsszunk, és ha szükség van rá, akkor a NATO-terület minden egyes centiméterét megvédjük

– jelentette ki.

Tovább kell erősíteni a szövetség keleti határát

Marian Majer szlovák honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott: majdnem egy évtized telt el azóta, hogy Ukrajnát, a Krím félszigetet elérte az orosz agresszió, és azóta jelentős változáson ment át a NATO.

Közölte: tovább kell erősíteni a szövetség keleti határát, oda kell csoportosítani több egységet. A többnemzeti hadosztály-parancsnokságot a szlovák politikus a régióban a szövetséges együttműködés fontos építőköveként jellemezte.

Denis Tretinjak tábornok, az HQ MND-C parancsnoka az ünnepségen felelevenítette a parancsnokság felállításának folyamatát. A most kezdődő új műveleti státusz növekedési lehetőséget jelent, és azt, hogy hiteles és kompetens parancsnokságot tudnak létrehozni – jegyezte meg.

Luigi Guglielmo Miglietta tábornok, a brunssumi NATO-parancsnokság (Allied Joint Force Command Brunssum) vezetője jelezte: a NATO készen áll a különböző kihívásokkal szemben, és képes területe megvédésére. A szövetséget fenyegető veszélyeket komplexnek nevezte, de hangsúlyozta: a NATO biztosítani tudja Európa, értékei és életformája biztonságát.

Marian Majer a rendezvényt követő sajtótájékoztatón kiemelte: a többnemzeti hadosztály-parancsnokság két üzenetet közvetít.

A NATO is itt van Magyarországon

Világossá vált, hogy a világ legerősebb és legrégebbi védelmi szövetsége keleti szárnyát meg kell erősíteni, és Közép-Európában nem volt még ilyen parancsnokság – magyarázta a miniszter.

A sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: „hadtörténelmet írunk” a többnemzeti hadosztály-parancsnokság felállításával. Ezt bölcs és jó döntésnek nevezte, amely komoly előrelátásról tett tanúbizonyságot már 2019-ben.

Ismertette: a parancsnokság azért többnemzeti, mert számos országot felügyel Közép-Európában, és sok nemzet katonái szolgálnak itt – például lengyelek, britek, spanyolok, törökök, horvátok és lettek. 

Beszédének zárásaként a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: nemcsak Magyarország van a NATO-ban, de a NATO is itt van Magyarországon.

A székesfehérvári rendezvényen részt vett Christopher G. Cavoli tábornok, a NATO Európában állomásozó fegyveres erőinek főparancsnoka is.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kezdeti műveleti képesség elérése alkalmából szervezett székesfehérvári ünnepsége után tartott sajtótájékoztatón 2023. március 31-én. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)  • Tippek
  • Hírek