Átverhették a szentpétervári robbantás gyanúsítottját

2023-04-02T174708Z 299515677 RC2H60A14V04 RTRMADP 3 RUSSIA-BLAST
2023.04.03. 17:23
A BBC részletes beszámolót készített Darija Trepováról, akit a vasárnapi szentpétervári robbantás miatt letartóztattak. Ismerősei szerint kizárt, hogy ilyesmit követett volna el. Ugyan a nő beismerte, hogy ő adta át a robbanóanyagot tartalmazó szobrot Vladlen Tatarszkij orosz bloggernek, vélhetően nem tudott róla, hogy mi van a tárgy belsejében. Az orosz nyomozó bizottság terrorcselekménynek minősítette az esetet, amelyet információik szerint Ukrajnából hajtottak végre.

Vladlen Tatarszkij április 2-án halt meg egy robbanás következtében a szentpétervári Street Food Bar nevű kávézóban. A legfrissebb információk szerint 30 ember megsérült, közülük 24-et kórházba szállítottak. Az orosz nyomozó bizottság gyilkosság és közveszély okozása miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) letartóztatta a szentpétervári illetőségű Darija Trepovát, akit Vladlen Tatarszkij katonai blogger meggyilkolásának gyanújával vettek őrizetbe. A gyanú szerint Trepova egy robbanószerkezettel ellátott szobrot vitt egy kávézóba, ahol Tatarszkij éppen beszédet tartott.

Tőrbe csalhatták Trepovát

Később, az orosz belügyminisztérium által közzétett videón az látható, amint a nő beismeri, hogy ő vitte a szobrocskát abba a kávézóba, ahol a robbanás történt. A BBC beszámolója szerint azonban vallomását valószínűleg kényszer alatt tette, valamint az sem derült ki, hogy tudott-e arról, hogy robbanóanyag van a szoborban.

Orosz tisztviselők szerint a gyilkosságot az ukrán biztonsági szolgálat tervelte ki a börtönben ülő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető által vezetett Korrupcióellenes Alapítvány (RBK) segítségével, amelynek Trepova állítólag egyik támogatója.

Barátai és családtagjai azonban azt mondják, hogy bár a nő háborúellenes aktivista volt – állítólag a háború kezdetén egy tüntetésen vették őrizetbe –, nézetei nem voltak radikálisak, és „nem lett volna képes gyilkosságra”. Férje, Dmitrij Rilov szerint az is lehet, hogy feleségét valaki tőrbe csalta.

Mit lehet tudni Darija Trepováról?

Egy ismerőse a BBC-nek elmondta, hogy a Szentpétervár melletti Puskin városában járt iskolába, majd hozzátette, „akkoriban nem tűnt úgy, hogy politikai nézetei lennének”. Más források szerint később beiratkozott a Szentpétervári Állami Egyetemre, amit a lap informátora szerint nem fejezett be. Egy másik barátja szerint sokáig egy vintage-ruha-boltban dolgozott a városban, de egy hónapja otthagyta a munkahelyét, hogy Moszkvába költözzön.

Arról nincsenek információi a lapnak, hogy mikor házasodott össze férjével. Az Agentstvo Telegram-csatornának adott interjúban Trepova barátai azt mondták, hogy házasságuk „egy vicc” volt, valójában csak barátok voltak. Egyes jelentések szerint azonban mindkettőjüket letartóztatták egy háborúellenes tüntetésen tavaly február 24-én, az ukrajnai invázió kezdetén. Tíz napot töltöttek őrizetben.

Rilov állítólag tagja a Libertárius Párt nevű ellenzéki csoportnak, amely részt vett a tüntetéseken. A párt szerint a férfi emigrált. A SOTA Telegram-csatorna azt is közölte, hogy Trepova nem áll kapcsolatban a párttal, amely elítéli Tatarszkij meggyilkolását.

Egyes jelentések szerint Rilovot is körözik a gyilkossági üggyel kapcsolatban.

Az SVTV Newsnak azt mondta, hogy a nő nem követhette el önként a gyilkosságot.

Úgy gondolom, hogy a feleségemet becsapták. Igen, igaz, hogy egyikünk sem támogatja az ukrajnai háborút, de úgy gondoljuk, hogy az ilyen cselekedetek megengedhetetlenek. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy soha nem egyezett volna bele ilyesmibe, ha tudott volna róla

– jelentette ki Rilov.

A jelentések szerint az orosz nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Trepova nem tudta, mi van a szoborban. Emellett egy RBK-forrás szerint a fiatal nő levelezésben állt Tatarszkijjal – a kávézó felrobbantásának áldozatával –, és részt vett korábbi rendezvényein.

Terrorcselekménynek minősítették a robbantást

A TASZSZ orosz állami hírügynökség információi szerint az orosz nyomozó bizottság birtokába jutottak olyan adatok, amely szerint a szentpétervári robbantást Ukrajnából hajtották végre, a támadást terrorcselekménynek minősítették. 

(Borítókép: Anton Vaganov / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport