Menczer Tamás: Magyarország nem támogatja Ukrajna felvételét sem az EU-ba, sem a NATO-ba, amíg…

2023.04.05. 21:50
Magyarország nem támogatja Ukrajna integrációját sem az Európai Unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás kiemelte: azért blokkolják Ukrajna EU-s és NATO-integrációját, mert 2015 óta folyamatosan elvették a magyar nemzeti közösség már meglévő, szerzett jogait. Az oktatás, a kultúra, a sajtó és az élet egyéb területein nem lehet úgy használni a magyar nyelvet, mint korábban – hangsúlyozta.

A magyar álláspont változatlan, az integrációs folyamatnál akár az EU, akár a NATO tekintetében egyhangú álláspontra van szükség 

– rögzítette.

Magyarország nem támogatja Ukrajna integrációját sem az unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a legfontosabb annak elkerülése, hogy Oroszország, amely egy atomhatalom, és a világ legerősebb katonai szövetsége, a NATO között konfliktus alakuljon ki. Ez ugyanis egyenlő a harmadik világháborúval, amit mindenképpen és mindenáron el kell kerülni – hangsúlyozta.

Egy harmadik világháború és nukleáris eszkaláció esetén nemcsak vesztesek lesznek, hanem mindannyian el is pusztulunk

– jelentette ki.

Megerősítette, hogy Magyarország a határidő előtt egy évvel eléri a honvédségi ráfordításokat tekintve a NATO által előírt 2 százalékos GDP-arányt. Ezen belül pedig a fejlesztések aránya a 20 százalékos szintet már korábban elérte. Ez csak kilenc NATO-tagállamra igaz, ami mutatja, hogy Magyarország mennyire megbízható katonai szövetséges – fogalmazott.

A finnek pimaszok

Az államtitkárt kérdezték arról, hogy Finnország is csatlakozott az Európai Unió bíróságán a magyar gyermekvédelmi törvény miatt indított eljáráshoz az Európai Bizottság oldalán.

Menczer Tamás rámutatott: Finnországgal és Svédországgal kapcsolatban is az a magyar álláspont, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva szeretnénk folytatni a kétoldalú kapcsolatok építését, és ez alapvető feltétele a magyar támogatásnak a NATO-csatlakozás során.

A finneket támogatta Magyarország, és már csatlakoztak is a katonai szövetséghez. Az, hogy ezután csatlakoztak a Magyarország elleni perhez, azt mutatja, hogy „finn barátainknak a tisztesség dolgában még van mit tanulni”.

Pitizni, amíg el nem érek valamit, és utána rögtön hátat fordítani, ilyet tisztességes ember nem csinál, ezzel nem rólunk, hanem magukról állítottak ki bizonyítványt – értékelt az államtitkár. Megjegyezte, mindez feltehetően nem független attól, hogy a finn kormánypártok elveszítették a választásokat.

A magyar gyermekeket megvédik, teljesen mindegy, hányan csatlakoznak a perhez

– jelentette ki.

A svédekkel összefüggésben továbbra is vita zajlik – jelezte, hozzátéve, tőlük még várnának néhány megnyugtató mondatot és gesztust a jövőben arról, hogy a szövetségi rendszeren belül a kölcsönös tisztelet talaján állva szeretnének velünk együttműködni.