Eltűnt egy magyar hegymászó Olaszországban, mentőakció indult

2023.04.06. 14:04

Keresik Győrffy Ákost az olasz hatóságok. A magyar hegymászó pénteken hétvégi mászásra indult az olaszországi Monte Rosa-masszívumon, azonban a megbeszélt időpontra nem ért vissza – közölte csütörtökön a Kalifa Alpin Csapat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint szerdán „teljes erővel elindult a keresés az olasz hatóságok és a magyar konzulátus közreműködésével”  Győrffy Ákos felkutatására. A csapat a család kérését tiszteletben tartva nem ad további információt.

A tervek szerint Győrffy Ákos április 8-án indulna útnak, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát. Az alaptáborig vele tartana a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és testvére is.

Győrffy Ákos gyakorlott hegymászónak számít, a Kalifa Alpin Csapat síalpinistájaként a Pamír-hegységben kilenc óra alatt ért fel 7134 méterre, majd négy óra alatt siklott le onnan 2022 augusztusában. 

Félelemérzetem nincs, inkább veszélyérzetem van, de sokat dolgoztam rajta, hogy így legyen

nyilatkozta Győrffy Ákos a lesiklás után, hozzátéve: „Folyamatosan figyelnem kell a környezetemre, a testemre, a technikámra, a mozgásra, de a legfontosabb, hogy mikor mit engedhetek meg magamnak.”