18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Videón, ahogy az izraeli rendőrség lecsap egy Mecsetben és tűzpárbajba keveredik

2023.04.06. 06:14
Az izraeli rendőrség szerdán éjszaka rajtaütött a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, hogy megpróbálja kiszabadítani az ott elbarikádozott csoportokat, ami összecsapásokhoz vezetett a hívőkkel, és tűzpárbajt váltott ki a Gázai övezet határán.

Az incidens a muzulmánok szent hónapjában, a ramadán hónapjában és a zsidó pészah előestéjén történt, ami további erőszakos cselekményeket szülhet a mecset területén, amely az izraeli-palesztin konfliktus egyik gyújtópontja.

Palesztin fegyveresek legalább kilenc rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, ami izraeli légicsapásokat váltott ki, amelyek a blokád alatt álló tengerparti enklávét ellenőrző Hamász iszlamista csoport fegyvergyártó létesítményeit találták el.

A Hamász nem vállalta a felelősséget a rakétatámadásokért, de azt mondta, hogy azok válaszlépések voltak az al-Aksza elleni támadásra, ahol 2021-ben összecsapások indítottak el egy 10 napos háborút Gázával.

A légicsapások földrengésszerű robbanásai megrázták Gázát. Szemtanúk szerint izraeli tankok is lőtték a Hamász állásait.

Nem vagyunk érdekeltek az eszkalációban, de készen állunk bármilyen forgatókönyvre

– mondta Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő.

A jeruzsálemi óvárosban található al-Aksza-komplexum az iszlám harmadik legszentebb helye, ahová a ramadán idején tízezrek járnak imádkozni. A zsidóság legszentebb helye is, a Templomhegyként tisztelt, a két bibliai zsidó templom maradványa.

A Palesztin Vörös Félhold szerint 12 palesztin sérült meg a razziában, többek között gumilövedékektől és verésektől a rendőrökkel való összecsapások során. A szervezet szerint az izraeli erők megakadályozták, hogy a mentősök a területre jussanak.

„Az épület keleti részéhez vezető udvaron a rendőrség könnygázt és kábító gránátokat vetett be” – mondta Fahmi Abbász, egy hívő, aki a razzia idején a mecsetben tartózkodott.

Aztán berontottak, és mindenkit verni kezdtek

– folytatta.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a helyzetet szélsőségesek okozták, akik fegyverekkel, kövekkel és tűzijátékkal elbarikádozták magukat a mecsetben.

Izrael elkötelezett a szabad vallásgyakorlás, a szabad hozzáférés minden vallás számára és a Templomhegyen fennálló status quo fenntartása mellett, és nem fogja megengedni, hogy erőszakos szélsőségesek változtassanak ezen 

– mondta egy nyilatkozatában.

A közösségi médiában pedig több videó is kering az izraeli rendőrök általi elfogásról.