Túlélők után kutat Japán, miután lezuhant egy katonai helikopter

2023.04.07. 07:39
Tengerbe zuhant egy japán katonai helikopter Dél-Japánnál, az Okinawa szigetlánchoz tartozó Mijakojima közelében. A gép fedélzetén tíz ember utazott, a mentésben részt vevő egységek jelenleg is túlélők után kutatnak.

Az UH60, közismert nevén Black Hawk katonai helikopter helyi idő szerint csütörtökön 15 óra 56 perckor tűnt el a radarok képernyőjéről Dél-Japánnál, a Mijako-sziget partjainál – írja a CNN.

Morisita Jaszunori tábornok, a Japán Szárazföldi Önvédelmi Erők (GSDF) vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, a helikopter darabjainak egy részét már megtalálták a tengerben, jelenleg pedig nagy erőkkel kutatnak túlélők után.

A tábornok hozzátette, a repülőgép a baleset idején a Mijakojima körüli vizek felett járőrözött egy légi felderítő küldetés keretében – írta a Reuters.

A gépen két pilóta, két szerelő és hat utas utazott, köztük Szakamoto Juicsi altábornagy, a GSDF magas rangú parancsnoka

– mondta Morisita.

A CNN kiemeli, ha nem találnak túlélőket, akkor ez a katasztrófa 1995 óta a legsúlyosabb katonai repülési baleset Japánban.

Az elmúlt pár napban több kínai katonai repülő és hajó haladt el a szigetnél többek között a tajvani elnök, Csaj Ing-ven és Kevin McCarthy amerikai házelnök találkozója miatt.