A munkatársait lőtte le a louisville-i banki tömeggyilkos

2023.04.11. 17:11
Egy 23 éves, puskával felfegyverkezett banki alkalmazott hétfőn öt kollégáját lőtte le, valamint megsebesített kilenc másik embert a munkahelyén Louisville-ben, miközben a támadást élőben közvetítette a közösségi médiában.

A fegyveres a helyszínen halálos lövést kapott − közölte a louisville-i rendőrség. Az még nem világos, hogy a rendőrség végzett-e vele, vagy önkezével vetett véget életének. Az incidens a tömeges lövöldözések hosszú sorozatának legújabb állomása volt az Egyesült Államokban − írta meg a Reuters hírügynökség.

A louisville-i rendőrség Connor Sturgeonként azonosította a lövöldözőt, aki tavaly került az Old National Bank belvárosi fiókjába főállású alkalmazottként.

A rendőrség közölte, hogy perceken belül reagáltak a Slugger Field baseballstadion közelében lévő bankfiókban reggel fél kilenc körül történt támadásról szóló bejelentésre.

A rendőrök tüzet nyitottak a fegyveresre, aki puskával volt felfegyverkezve − közölte Jacquelyn Gwinn-Villaroel rendőrfőnök az újságírókkal. A támadó élőben közvetítette a támadást a közösségi médiában.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója a délutáni sajtótájékoztatón könnyeivel küszködve elmondta, hogy az áldozatok közül néhányat ismert, köztük Thomas Elliotot, a bank ügyvezető alelnökét.

Ő tanított meg arra, hogyan építsem fel a jogi karrieremet, ő segített nekem, hogy kormányzó legyek, ő adott tanácsokat, hogyan legyek jó apa. Ő volt az egyik ember, akivel a legtöbbet beszéltem a világon

− mondta Beshear. 

A kilenc sebesült között két rendőr is volt. Egy 26 éves, a rendőrakadémiát frissen elvégzett rendőr fejlövést kapott, és agyműtétje után még mindig kritikus állapotban van − közölte a rendőrség.

Mind a kilenc sebesültet a Louisville-i Egyetem kórházában kezelik − közölte a kórház szóvivője. Két másik áldozat állapota szintén kritikus.

Az lehetett az indíték, hogy elbocsátották az állásából

A lövöldöző banknál betöltött státuszáról még nincsenek információk. Gwinn-Villaroel egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy ott dolgozott. A CNN bizalmas bűnüldözési forrásokra hivatkozva közölte, hogy a férfit arról értesítették, hogy elbocsátják.

Édesanyja Facebook-oldala szerint Sturgeon Dél-Indianában nőtt fel, Louisville-től északra. A két fiú közül ő volt az idősebb. Az indianai Floyds Knobsban lévő Floyd Central High Schoolba járt, ahol futott és kosárlabdázott abban a csapatban, ahol az apja, Todd Sturgeon volt az edző. Az Alabamai Egyetemre 2016-ban iratkozott be, ahol üzleti tudományokat tanult.

Sturgeon 2018 és 2020 között három nyáron át gyakornok volt a banknál, mielőtt 2022-ben teljes munkaidős alkalmazott lett portfóliókezelőként − olvasható LinkedIn-profil-oldalán. Korábban nem volt dolga a rendőrséggel.

Ez egy célzott, gonosz, erőszakos cselekmény volt

− mondta Craig Greenberg, a 625 ezer lakosú Louisville polgármestere sajtótájékoztatóján. Greenberg elmondta, hogy ő is barátja volt Elliotnak, aki a polgármesteri átmenet kampányában dolgozott.

Nem ez az első eset, hogy egy fegyveres ámokfutást élőben közvetít a támadó. A New York állambeli Buffalo egyik élelmiszerboltjában 2022 májusában rasszista indíttatásból 10 embert megölő fegyveres élőben közvetítette támadását, akárcsak az a támadó, aki 2019 májusában 51 embert ölt meg két mecsetnél az új-zélandi Christchurchben.

A tömeges lövöldözések mindennapossá váltak az Egyesült Államokban, ahol 2023-ban eddig 146 ilyen eset történt, ami 2016 óta a legtöbb az év ezen szakaszában. A statisztikákban azt tekintik tömeges lövöldözésnek, amelyben négy vagy több embert lőttek meg vagy öltek meg a lövöldözőt nem számítva − közölte a Gun Violence Archive nonprofit szervezet.

Az egyik legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó incidensben március 27-én a Tennessee állambeli Nashville egyik iskolájában három kilencéves diákot és a személyzet három tagját ölte meg egy volt diák.

Joe Biden amerikai elnök a lövöldözés hírére reagálva megismételte azt az álláspontját, hogy a kongresszus fogadjon el egy olyan törvényt, amely előírja a lőfegyverek biztonságos tárolását, a fegyvereladásoknál a vevő hátterének ellenőrzését és a fegyvergyártók felelősség alóli mentességének megszüntetését.

Hány amerikainak kell még meghalnia ahhoz, hogy a republikánusok a kongresszusban tegyenek valamit polgáraink védelme érdekében?

− mondta az elnök nyilatkozatában.