Meghalt a híres szovjet katona, aki utolsóként hagyta el Magyarországot

2023.04.13. 20:12
A szovjet csapatok 1991-ben vonultak ki végleg Magyarországról, az utolsó szovjet tiszt, Viktor Silov gyalog lépte át a szovjet–magyar határt, majd civilben, diplomata-útlevéllel, egy Volgában ülve hajtott át a Záhony és Csap közti Tisza-hídon. Viktor Silov nemrég halt meg az otthonában, 81 éves korában. Már nagyon gyenge volt halála előtt.

Meghalt Viktor Jehorovics Silov ukrán nemzetiségű altábornagy, a Szovjet Hadsereg tisztje. Ő volt az utolsó szovjet katona, aki elhagyta Magyarország területét a csapatkivonások idején. 

A volt szovjet tiszt halálhírét Meskó János ungvári helytörténész is megerősítette az RTL-nek. A történész Viktor Silov közeli barátja volt, az utolsó napokban is tartották a kapcsolatot. Elmondása szerint

Viktor SILOV UNGVÁRI OTTHONÁBAN, a SZERDÁRÓL CSÜTÖRTÖKRE VIRRADÓ ÉJJEL HALT MEG.  

A katona május 16-án lett volna 82 éves. Meskó János hozzátette: Viktor Silovot április 14-én, az ortodox nagypénteken helyezik végső nyugalomra Ungváron. A katonát felesége és fia mellé temetik.

Silov a halála előtt már nagyon gyenge volt, és többek között cukorbetegséggel küzdött.

Sajnáltam őt nagyon, mert elfelejtkeztek róla. A fia meghalt, az unokája pedig a keleti fronton harcol, így ő az utolsó férfi a családban, aki a Silov nevet viseli

– mondta Meskó.

Volgában ülve hagyta el az országot

Harminc évvel ezelőtt, 1991. június 19-én, délután 3 órakor ért véget Magyarország 46 éven át tartó szovjet megszállása. Az utolsó szovjet csapatok három nappal korábban elhagyták az országot, majd 19-én Viktor Jehorovics Silov is követte őket Záhonynál.

Gyalog lépte át a szovjet–magyar határt, majd civilben, diplomata-útlevéllel, egy Volgában ülve hajtott át a Záhony és Csap közti Tisza-hídon. Levetett egyenruháját később a Terror Háza Múzeumnak adományozta.

A szovjet csapatok Magyarországról történt kivonása után még a Szovjet Hadsereg kötelékében a Moldovában állomásozó békefenntartó erők parancsnoka volt. A Dnyeszter-melléki harcokban lábsérülést szenvedett, és két napra fogságba is került. 1992-ben, 52 évesen vonult nyugállományba.