A banki tömeggyilkos agyát vizsgálják a törvényszéki orvosok

GettyImages-1251752467
2023.04.14. 21:45
Connor Sturgeon családja − akit megöltek, miután hétfő reggel halálos lövést adott le öt emberre a Kentucky állambeli Louisville-ben lévő Old National Bankban − azt tervezi, hogy megvizsgáltatják a férfi agyát krónikus traumás enkefalopátiára, közismert nevén CTE-re.

„Igen, Connort CTE-re tesztelik. Valószínűleg eltart egy darabig, mire megkapjuk az eredményeket” − írta Todd Sturgeon, Connor Sturgeon édesapja a CNN-nek.

Pete Palmer, a család barátja, aki a Sturgeonok nevében beszél, azt mondta, hogy a család és az állami orvosszakértő szeretné, ha Connor Sturgeon agyát megvizsgálnák.

Az orvosszakértői hivatal már befejezte a legtöbb vizsgálatot, most kezdődik a CTE tesztelésének folyamata − mondta Palmer.

A Kentuckyi Igazságügyi és Közbiztonsági Kabinet szóvivője, amelyhez az orvosszakértői hivatal is tartozik, azt mondta, hogy „számos vizsgálat és laboratóriumi eredmény” van folyamatban a banki lövöldözésben elhunytak boncolásával kapcsolatban.

Amíg az összes vizsgálat nem fejeződik be, és az eredményeket nem adják ki, addig semmilyen információt nem adunk ki. Ez a folyamat több hetet vesz igénybe

− mondta Morgan Hall szóvivő. 

A CTE egy neurodegeneratív agyi betegség, olyan embereknél fordul elő, akik ismételt fejsérülésnek voltak kitéve. Tanulmányok megállapították, hogy a fejet ért ismétlődő ütések − még agyrázkódás nélkül is − CTE-t eredményezhetnek.

Sturgeonnak a családja szerint három jelentős agyrázkódása volt − Palmer szerint kettő nyolcadikos focistaként, egy pedig kosárlabdázás közben, középiskolai elsősként.

A betegséget, amelyet csak boncolással és neuropatológiai vizsgálattal lehet diagnosztizálni, patológiailag a tau-fehérje felhalmozódása jellemzi az agyban, amely megbéníthatja az idegpályákat, és számos tünethez vezethet, beleértve a memóriavesztést, a zavartságot, az ítélőképesség zavarát, az agressziót, a depressziót, a szorongást, az impulzuskontroll problémáit és néha az öngyilkosságot.

A szakértők azonban megjegyzik, hogy az ilyen tüneteket nem feltétlenül a CTE okozza; okozhatják maguk a fejsérülések is − vagy valami ezektől teljesen független dolog.

A rendőrség nem adott ki információt a lövöldözés indítékáról.

(Borítókép: Michael Swensen / Getty Images)