Véres puccskísérlet volt Szudánban, több civil is meghalt

2023.04.15. 19:23
Három polgári személy vesztette életét szombaton Szudánban, ahol a 2021. évi puccs óta hatalmon lévő két rivális tábornok vetélkedése utcai harcokba, légitámadásokba és a médián keresztüli fenyegetésekbe torkollott – közölte az MTI.

A milicisták „nem állnak meg, amíg az összes katonai támaszpont az ellenőrzésük alá nem kerül” – közölte telefonon az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízióban a parancsnokuk, Mohamed Hamdán Daglo, más néven Hemedti.

A szombat reggel óta Kartúmban felvonultatott félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) azt állította, hogy elfoglalták a főváros nemzetközi repülőterét és az elnöki palotát, és felszólították a lakosságot, közöttük a katonákat, hogy forduljanak a hadsereg ellen.

Abdel-Fattah Burháni, a hadsereg vezérkari főnöke kijelentette, hogy „meglepte őt reggel kilenckor” az RSF-nek, egykori legszorosabb szövetségesének a főhadiszállása ellen intézett támadása.

A hadsereg immár árulás elkövetése és hazugságok terjesztése végett „külföldről támogatott milíciának” nevezi az RSF-et. A hadsereg repülőgépeket mozgósított az RSF kartúmi támaszpontjai ellen, Hemedti pedig az al-Dzsazírán „az országot tönkretevő bűnözőnek” titulálta az ellenlábasát.

Az RSF, amelynek elemzők szerint százezer fegyverese van, azt állította, hogy a hadsereg támadt először rájuk. Az orvosi kamara információi szerint a harcoknak legkevesebb három polgári személy esett áldozatul, ketten Kartúmban, egy ember pedig az ország déli részén fekvő el-Obeidben.

Az ENSZ, az Afrikai Unió, az Arab Liga, az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok az ellenségeskedések azonnali beszüntetését szorgalmazta.

A Szaúd-arábiai állami légitársaság további értesítésig, az EgyptAir egyiptomi állami légitársaság pedig szombattól kezdődően 72 órára felfüggesztette a kartúmi járatait. A szaúdi légitársaság egy gépe tűz alá került a kartúmi repülőtéren, az utasokat és a személyzetet a kartúmi szaúdi nagykövetségre menekítették.

Hemedti félkatonai szervezete a 2000-es években a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban harcoló dzsandzsavíd milicistákból alakult meg. A konfliktusban becslések szerint háromszázezren haltak, meg és 2,5 millióan váltak belső menekültté.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Dárfúrban elkövetett népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt meg kormányilletékeseket és dzsandzsavíd parancsnokokat.