Elszabadult az erőszak egy ecuadori börtönben, legalább 12 rab meghalt

2023.04.16. 09:43
Legalább 12 rabot öltek meg egy ecuadori börtönben a bandák közötti újabb összecsapásban − közölte szombaton az SNAI börtönügynökség, a dél-amerikai ország börtönerőszakának legújabb ügyében.

Az összecsapás pénteken történt, a La Penitenciaría nevű börtönben, Guayaquil városában, amely az ország egyik legveszélyesebb börtöne − írta meg a Reuters hírügynökség. 

Ecuadort 2021 óta börtönlázadások sújtják, amelyek több száz elítélt halálát okozták, és amelyeket a kormány a területért és ellenőrzésért küzdő drogbandák közötti összecsapásoknak tulajdonít.

Sikerült megállapítani, hogy 12 ember meghalt − tudatta az SNAI újságírókkal. A szervezet hozzátette, hogy az ügyészség és a rendőrség a börtönben vizsgálódik a holttestek azonosítása érdekében.

Tavaly az ENSZ küldöttsége megállapította, hogy az ecuadori börtönökben tapasztalható erőszakot az okozza, hogy a büntetés-végrehajtási rendszert az állam évek óta elhanyagolja. 

Guillermo Lasso elnök egy konzervatív volt bankár, aki ellen korrupciós vádakkal kapcsolatos vádemelési eljárás folyik, nehezen tudta kezelni a növekvő erőszakot Ecuadorban, amely az Európába és az Egyesült Államokba irányuló kokain legfontosabb tranzitországa.

A hónap elején az ecuadori kormány a dél-amerikai országban tapasztalható növekvő bizonytalanságra hivatkozva módosított egy rendeletet, amely lehetővé teszi a lőfegyverek és a paprikaspray polgári használatát.

A pénteki összecsapást három női börtönőr meggyilkolása követte a guayaquili börtön előtt. A héten az SNAI arról számolt be, hogy hat rabot találtak felakasztva a La Penitenciaría egyik kórtermében.

Lasso növelte a biztonsági erők jelenlétét, és többször is rendkívüli állapotot hirdetett a börtönrendszerben, hogy megpróbálja megfékezni az erőszakot.