Fegyveresek legalább hét embert agyonlőttek egy mexikói uszodában

2023.04.16. 07:35
Legalább hét ember meghalt, köztük egy gyermek, amikor fegyveresek tüzet nyitottak egy mexikói uszodában szombaton − közölték a helyi hatóságok.

A támadások egyik szemtanúja elmondta a helyi hatóságoknak, hogy a fegyveresek helyi idő szerint szombaton délután fél öt körül érkeztek az uszodához, és tüzet nyitottak, majd megrongáltak egy üzlethelyiséget, biztonsági kamerákat és egy monitort, mielőtt távoztak − írta meg a CNN

A közösségi médiában közzétett videókon fürdőruhás emberek sikoltozva és gyermekeiket ölelgetve láthatók.

A mexikói hadsereg és a biztonsági erők a Guanajuato állam Cortazar városában történt támadás mögött álló fegyveresek felkutatására indultak.

Amikor a helyi biztonsági erők a helyszínre érkeztek, holttesteket találtak, köztük egy hétévesnél fiatalabb gyermeket, valamint töltényhüvelyeket − közölte az önkormányzat közleményében. A hét halott mellett egy személy súlyosan megsérült, akit kórházba szállítottak. Eddig nem történt letartóztatás, és a hatóságok szerint még vizsgálják az indítékot.

Veszélyes hely

Guanajuato jelentős mezőgazdasági és ipari központ, valamint a világ számos vezető autógyártójának gyártási helyszíne. Ugyanakkor az erőszakos incidensek elterjedtek, és az elmúlt években a rivális drogbandák közötti brutális területi háborúk is érintették a területet.

Az állam ugyanazért vonzó a drogkartellek számára, amiért az autógyártók számára is: az út- és vasúthálózat egyenesen az amerikai határhoz vezet. Andres Manuel Lopez Obrador elnök a Reuters szerint 2018 végi hivatalba lépése óta küzd a bandák által elkövetett erőszakkal.

Bár a gyilkosságok száma az utóbbi időben némileg csökkent, Lopez Obrador hivatali ideje a közelmúlt történetének legvéresebb ciklusa lesz.