Meghalt négy tinédzser, 28-an pedig megsérültek egy alabamai lövöldözésben

2023.04.17. 07:06
Két halálos lövöldözés történt az Egyesült Államokban szombaton éjjel. Az alabamai tragédiában négy tinédzser meghalt és 28 sebesült meg. Ugyanazon a napon Kentucky államban ketten haltak meg és négyen megsebesültek, amikor ismeretlenek lövéseket adtak le egy parkban összegyűlt tömegre. Joe Biden amerikai elnök a fegyvertartás szabályainak módosítását sürgeti.

Halálos lövöldözések volt az Egyesült Államokban a hétvégén. 

Alabama államban, Dadeville kisvárosában 

egy diáklány a 16. születésnapját ünnepelte családja és barátai körében egy nyilvános szórakozóhelyen, amikor lövöldözés tört ki.

A rendőrség a vasárnapi sajtótájékoztatón csak annyit közölt, hogy gyűjtik a bizonyítékokat és nagy erőkkel nyomoznak az ügyben. A tettes indítékairól és a lehetséges gyanúsítottról nem nyilatkozott – írja az MTI.

A halálos áldozatok között van a kisváros népszerű középiskolai futballjátékosa, Philstavious Dowdell, aki néhány hét múlva végezte volna el az iskolát, és a közelmúltban írt alá szerződést a Jacksonville állami egyetem amerikaifutball-csapatába. Az ő testvérének születésnapját ünnepelték.

A CNN információi szerint az esetben

NÉGY FIATAL MEGHALT ÉS 28 TIZENÉVES SZENVEDETT LŐTT SEBESÜLÉST,

többen közülük válságos állapotban vannak.

Két lövöldözés egy nap alatt

Szintén szombaton éjszaka a Kentucky állambeli Louisville városban ketten meghaltak és négyen sebesültek meg, amikor ismeretlenek lövéseket adtak le egy parkban összegyűlt tömegre.

A rendőrség a gyanúsítottról nem adott információt, és a közlés szerint nincs személyleírás, annak ellenére, hogy az erőszakos cselekmény idején sokan voltak a helyszínen.

A város rendőrfőnöke, Paul Humphrey éjszaka tartott rövid sajtótájékoztatóján arra szólította fel a lövöldözőt, hogy adja fel magát. A városban rendszeresek az ehhez hasonló tragédiák:

Louisville város központjában a hét elején egy elbocsátott banki alkalmazott öt embert ölt meg a munkahelyén.

Az újabb esetek nyomán Joe Biden elnök közleményében a gyerekek vezető halálokának nevezte a fegyveres erőszakot, amit felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezett.

Az elnök a fegyvertartás szabályainak módosítását sürgette,

és indítványozta, hogy a politika mindkét térfelének bevonásával dolgozzanak ki egy új fegyvertartási szabályozást, amivel véleménye szerint életeket menthetnének meg.