Bocsánatot kért a spanyol miniszterelnök a szexuális visszaélések áldozataitól egy új törvény hibája miatt

GettyImages-1164149208
2023.04.17. 09:00
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért a szexuális visszaélések áldozataitól, amiért egy tavalyi törvény lehetővé teszi egyes elkövetők büntetésének csökkentését. A parlament már vizsgálja a megoldási javaslatot.

A „csak az igen az igen” néven elhíresült törvény tavaly októberben lépett hatályba Spanyolországban. Az új rendelet a szexuális bűncselekmények szigorúbb szankcionálását célozta, azonban egy kiskapu lehetővé teszi azt is, hogy egyes bűnözők enyhébb büntetést kapjanak tettükért. A törvény hibája miatt

legalább 104 elkövetőt engedtek szabadon, és további 978-nak csökkentették a büntetését. 

A parlament jelenleg is vizsgálja a kormány új törvénymódosításait, amelyek célja a hiba megoldása. 

Bocsánatot kérek az áldozatoktól 

– mondta Sánchez az El Correo című napilapnak.

The Guardian emlékeztet, az új törvényt azután dolgozták ki, miután 2016-ban öt férfi megerőszakolt egy 18 éves nőt Pamplonában. Az eset után hatalmas tüntetéshullám indult Spanyolországban, ugyanis a magát Farkasfalkának (La manada) nevező társaság tagjait kilenc év szabadságvesztésre ítélték, továbbá fejenként tízezer euró kárpótlást kell fizetniük az áldozatnak, ám a döntés értelmében

NEM NEMI ERŐSZAK, HANEM SZEXUÁLIS VISSZAÉLÉS MIATT.

A védelem ugyanis azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában a nő beleegyezésével történt.

Végül a három évig húzódó ügyben a bíróság kimondta, hogy nemi erőszak történt, az öt férfit egyenként 15 év börtönbüntetésre ítélték.

Pedro Sánchez ekkor ígérte meg, hogy svéd mintára Spanyolországban is újraírják a nemi erőszak fogalmának meghatározását a büntető törvénykönyvben.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi áldozatsegítő központban kérhet segítséget, az áldozatsegítő központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Pedro Sánchez. Fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)