Titokzatos gáztámadások tartják rettegésben az iráni lányiskolákat

2023.04.18. 16:07
A furcsa támadások azután kezdődtek, hogy nyugvópontra jutottak Iránban a tavalyi zavargások. A gyújtópont az volt, amikor 2022 szeptemberében az iráni erkölcsrendészet őrizetbe vett egy diáklányt, aki nem az iszlám előírások szerint öltözködött. Mahsza Amini a kihallgatások során életét vesztette.

Ennek nyomán elszabadultak az indulatok Iránban, elsősorban az egyetemisták kezdtek átfogó tiltakozásokba, tüntetésekbe. A hatóságok nem válogattak az eszközökben, hogy megtörjék az ellenállást. Ennek eredményeként több mint ötszázan haltak meg. A kemény fellépés a megmozdulások elfojtása után is megmaradt, sőt még szigorítottak is rajta. Egyre komolyabban veszik nők esetében a hidzsáb, vagyis a fejet takaró kendő viseletét. Aki megszegi a szabályt, azt figyelmeztetik, rosszabb esetben büntetésre számíthat. 

A hatóságok azt is bejelentették, hogy növelik a térfigyelő, arcfelismerő kamerák számát országszerte, így próbálják kiszűrni a szabályokat megszegő nőket.

Titokzatos gáztámadások

Néhány hónapja sorra értek különös gáztámadások az ország 25 régiójában több mint 200 oktatási intézményt. Az esetekről beszámoló iráni források – az ISNA (Iranian Students’ News Agency), az Iran International és az Amerika Hangja – egyöntetűen állítják, hogy kizárólag lánygimnáziumok és lányok által látogatott felsőoktatási intézmények voltak a támadások célpontjai, összesen ötezren szenvedtek valamilyen sérülést ennek következtében.

Az első akciók Irán szent városában, Kumban történtek még tavaly novemberben. Egyébként csak Kumban 60 lányiskolát ért gáztámadás. Azután sorban jöttek a nagyvárosok, Teherán, Ardebil, Borudzserd, Neisápur, Karadzs, Siráz és Kermánsáh. Utána pedig már az egyetemeket sem kímélték, hiszen a Teherán közelében található Karadzs városában működő orvosi egyetem női kollégiumában 21 hallgató lett rosszul idén március elején. Sokakat jelenleg is kórházban ápolnak, amint ezen az Instagram-videón látszik. 

A vizsgálat sötétben tapogatózik

Az esetek kivizsgálására egy különbizottságot állítottak fel az iráni parlamentben. Ennek egyik tagja, Mohammad Hosszein Aszefri szerint bár több tesztet is végeztek, de a mai napig nem sikerült kideríteni, miféle vegyület felelős a gáztámadásokért. Az akciókban megsérültek arról számoltak be, hogy

iszonyatos bűzt éreztek hirtelen, mint amilyet a rothadó gyümölcs vagy záptojás áraszt, mielőtt a mérgezés tünetei – fejfájás, torokfájás és iszonyú légszomj – jelentkeztek volna.

Mivel a hatóságok nem nagy aktivitást mutatnak az ügy felderítése érdekében, ezért a közösségi médiában felröppent találgatások szerint maguk a hatóságok állhatnak az akciók mögött, amelyeket – tudtukkal – síita, szunnita, esetleg hazara szélsőségesek követnek el, hogy akadályozzák a nők oktatását, hasonlóan Afganisztánhoz. A szomszédos afgán emirátusban a tálib vezetés nemrégiben kijelentette, hogy a nők oktatását a jövőben csak és kizárólag az iszlám engedélyezte keretek között tudják elképzelni. A bejelentést Teheránban meleg hangú üzenetben üdvözölték. 

Az iráni állami média nemrégiben jelentette, hogy Lar városában őrizetbe vettek három tinilányt, akik nyilvánosan tett vallomásukban elismerték, hogy ők felelősek az egyik akcióért. A vallomást valószínűleg megfélemlítéssel kényszerítették ki belőlük.

Az iráni hatóságok egyébként semmit nem tesznek a hasonló gáztámadások megakadályozása érdekében, állításuk szerint rossz diáktréfáról vagy külföldi erők beavatkozásáról lehet szó. Emiatt egyébként sokfelé voltak újabb tüntetések.