Elfogták a medvét, aki halálra marcangolt egy futót

2023.04.18. 14:23
Április elején halálra marcangolt egy medve egy futót Olaszországban. Az állatot most befogták, és várhatóan május közepén születik döntés a sorsáról.

Észak-Olaszország Trentino-Alto Adige tartományában a túrázók egy fiatalember szétmarcangolt holttestére bukkantak a hegyekben április elején. A 26 éves amatőr futót, Andrea Papit szinte bizonyosan egy medve támadta meg és marta halálra. A térségben gyakoriak a medvetámadások.

A The Guardian beszámolója szerint a trentói hatóságok elfogták a futót halálra marcangoló medvét. A 17 éves nőstény állatot egy castellari vadasparkba vitték. Maurizo Fugatti, a tartomány elnökének az állat elaltatására vonatkozó parancsát múlt héten felfüggesztette a közigazgatási bíróság,

és várhatóan május 11-én döntenek a medve sorsáról.

Trento területén jelenleg mintegy 100 medve él, és egyre gyakrabban merészkednek az emberek közelébe. Nem ritkák a medvetámadások sem, márciusban egy 39 éves túrázó csak annak köszönhette az életét, hogy halottnak tettette magát, és az állat egy idő után felhagyott a marcangolásával.

Annamaria Procacci, az ENPA nevű vadvédelmi szervezet ökológusa szerint nem a medve a hibás ilyen esetekben, hanem a hatóságok, amiért nem tiltják meg a behatolást a vadállatok élőhelyére.