Meghalt a thaiföldi állatkert népszerű óriáspandája

2023.04.19. 13:12
Huszonegy éves korában meghalt szerdán a thaiföldi állatkertben a Lin Hui nevű nőstény óriáspanda, aki 2003 óta gyakorlatilag kamerák kereszttüzében élte életét.

Az állatkert igazgatója, Vutticsai Muangman azt mondta, Lin Hui kedd este lett rosszul, majd nem sokkal később kómába esett. A boncoláson kínai és thaiföldi orvosok is részt vesznek, előzetes vizsgálatok szerint az állatnak rossz volt a veséje, emellett pedig magas vérnyomással is küzdött.

A közösségi médiában sokan osztották meg élményeiket a pandáról, többen a kamerákon keresztül napi rendszerességgel követték Lin Hui életét, mások azt írták: ha tehették, el is látogattak az állatkertbe, hogy személyesen láthassák kedvencüket.

A panda a délkelet-kínai Szecsuan tartomány fővárosából, Csengtuból 2003-ban került a dél-thaiföldi Csiang Mai légkondicionált állatkertjébe, mégpedig az úgynevezett „pandadiplomácia” útján, melynek keretében Kína – jóindulata jeléül – pandákat bocsát a Pekinggel jó viszonyt ápoló országok rendelkezésére. 

Lin Huit októberben kellett volna visszaadni Kínának.

Gondozói az évek alatt minden igyekezettel próbálták elősegíteni Lin Hui és párja, a 2019-ben szívrohamban meghalt Csuang Csuang párosodását. Csuang Csuang az ügyben tanúsított kedvetlensége előtt egy ország állt értetlenül, Lin Hui párját a többi között diétára is fogták, valamint pandák párzásáról szóló videókat mutattak neki, de Csuang Csuang kedvét ez sem hozta meg.

Végül Lin Hui mesterséges megtermékenyítés segítségével adott életet 2009-ben Lin Ping nevű kicsinyének, az országban pedig kitört a pandaőrület. A rajongók számára létrehozott, 2009 és 2012 között üzemeltetett „pandacsatornán” élőben lehetett követni a család pillanatait.

Az óriáspandák – részben alacsony libidójuk miatt – a világ egyik legveszélyeztetettebb fajai közé tartoznak. Szabadban várható élettartamuk 15 és 20 év között van, fogságban azonban akár 30 éven át is boldogíthatják az értük rajongó tömegeket.