Kijevre zuhanhattak a NASA műholdjának darabjai?

2023.04.20. 00:08
Az ukrán fővárosból szerda este többen is hatalmas villanást és becsapódást jelentettek, a légvédelmi rendszer ugyanakkor nem aktiválódott. A Kyiv Post Twitter-oldalán azt írta, ezúttal nem orosz támadás történhetett, hanem a RHESSI műhold darabjai zuhanhattak Kijevre. A NASA szerint ugyanakkor egyetlen szatellitjük sem lépett be az atmoszférába szerdán.

Több térfigyelő kamera felvételét is bemutatta Twitter-oldalán a Kyiv Post, amelyeken hatalmas villanás és egy tűzgömb becsapódása látszik az ukrán fővárosban. A robbanás előtt nem volt légiriadó, és a légvédelmi rendszer sem lépett működésbe.

A Kyiv Post elküldte kérdéseit az ukrán légierőnek, de elsőként az Elnöki Hivatal szóvivőjét, Daria Zarivnát sikerült elérnie. Ő annyit mondott, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, mindent kézben tartanak, „most történelmi időket élünk”.

Az ukrán lap katonai forrásai ugyanakkor azt közölték, az előzetes információk szerint a NASA műholdjának maradványai zuhanhattak Kijevre. Mivel nem zárható ki, hogy további roncsdarabok csapódnak be, légiriadót rendeltek el. A Kiyiv Independent is azt írja, hogy valószínűleg egy szatellit maradványai vagy egy meteorit okozhatta a fény- és hangjelenségeket az ukrán fővárosban.

A NASA korábbi közleménye április 19-ére, szerdára várta a RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager) műhold becsapódását. Mint megírtuk, a szatellit 2002-ben állt pályára, de 16 év után kommunikációs problémák miatt le kellett állítani a működését. A RHESSI a napkitöréseket és a koronatömeg-kilökődéseket tanulmányozta egy röntgen- és gammasugarakat rögzítő képalkotó spektrométerrel. 

A működésképtelen, 300 kilogrammot meghaladó súlyú műhold becsapódásának várható helyét nem tudták előrejelezni.

Mint írták, nagyon alacsony – 1:2467-hez – az esélye annak, hogy a Földre lezuhanó darabok balesetet okoznak, mivel a műhold legtöbb alkotórésze a Föld légkörét átlépve megsemmisül.

A kijevi hírekre reagálva a NASA szóvivője a The Guardian cikke szerint ugyanakkor cáfolta, hogy az ő műholdjukról lenne szó. Mint mondta, egyetlen szatellitjük sem lépett be az atmoszférába szerdán.