Rettegésben tartják az oroszokat a frontról hazatérő Wagner-zsoldosok

2023.04.23. 06:24
Dél-Oszétia fővárosában a hét elején meggyilkoltak egy ártalmatlan, fogyatékos férfit. Kiderült, hogy egy börtönből toborzott, majd szabadlábra helyezett Wagner-harcos végzett vele. A történteket a helyi lakosok döbbenettel fogadták.

Szoszlan Valijevet a hét elején meggyilkolták Chinvaliban, a Grúziához tartozó, Oroszország által támogatott, szakadár Dél-Oszétia régió apró fővárosában. A The Guardian beszámolója szerint a 38 éves fogyatékos férfit nagyon kedvelték a helyiek, és szívesen látták őt esküvőkön, vacsorákon.

Mivel mindenki szerette őt, az egész városban döbbenetet váltott ki a gyilkosság híre. A Telegramon olyan videókat is közzétettek, amelyeken látható, amint egy férfi üldözi és rugdossa őt (az alábbi felvételen ez még nem látható, viszont az igen, hogy miként kezdődött a gyilkosság).

Ezt követően szúrták halálra Valijevet. A helyi hatóságok kedden kora reggel jelentették be, hogy letartóztattak egy férfit, akit a meggyilkolásával gyanúsítanak. Az állami média által azonosított férfi Georgij Sziukajev volt, egy elítélt gyilkos,

akit tavaly ősszel a börtönből toborzott az OROSZ Wagner-zsoldoscsoport, hogy Ukrajnában harcoljon

Korábban már írtunk arról, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport csapatai Ukrajnában többnyire volt fogvatartottakból állnak, köztük gyilkosokkal és bántalmazókkal. A feltételezések szerint közülük sokan meghaltak Ukrajnában, de azok, akik túlélték a hat hónapos időszakot, elnöki kegyelemben részesültek, és visszatérhettek szülővárosukba. Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér szerint már több mint ötezer bűnözőt engedtek szabadon. Közülük való Sziukajev is, aki nemrég tért vissza szülővárosába, Chinvaliba.

A helyiek attól tartanak, hogy további bűncselekményeket követnek el a szabadlábra helyezett bűnözők. Jevgenyij Prigozsin mindeközben a saját nyilatkozatában azt állította, hogy

SZIUKAJEV CSUPÁN A ZAKLATOTT JÁRÓKELŐKET VÉDTE MEG VALIJEV ELŐL. 

Anatolij Bibilov volt dél-oszétiai elnök azonban visszautasította Prigozsin állítását, és közölte, hogy a meggyilkolt férfi „kedves és ártalmatlan fickó” volt. 

Kivételeznek velük a hatóságok 

Az ártatlan férfi meggyilkolása ráadásul nem az első eset volt a The Guardian szerint, amelyet egy kegyelemben részesített, Wagner-harcossá vált rab követett el. Március végén egy 85 éves orosz nőt ölt meg a saját otthonában egy 28 éves férfi, akit 2020-ban gyilkosság miatt ítéltek el, de a Wagnernek köszönhetően kegyelmet kapott.

A lapnak egy másik kiszabadult elítélt, egy 49 éves férfi azt is elismerte, hogy az orosz hatóságok gyakorlatilag kivételeznek velük. Elmondta, hogy hazatérve egymillió rubelt költött „alkoholra és prostituáltakra”, és a viselkedése miatt több alkalommal is elvitték a rendőrök, de minden alkalommal elengedték, amikor meglátták, hogy milyen érdemeket, kitüntetéseket szerzett az ukrajnai fronton.

A rendőrök afféle hősként kezeltek engem. Úgy éreztem, hogy bármit megúszhatok

– büszkélkedett a férfi.