A tálibok ölhették meg az Iszlám Állam fő gondolkodóját

2023.04.26. 09:09
Amerikai tisztviselők több megbízható forrásra hivatkozva azt állítják, hogy a tálibok ölték meg az Iszlám Állam Terrorcsoport fő gondolkodóját, aki többek között a 2021-es kabuli repülőtéri merénylet ötletgazdája.

Amerikai tisztviselők szerint a tálibok ölték meg az Iszlám Állam fő gondolkodóját, aki a 2021-es kabuli repülőtéren történt merényletet ötletgazdája volt. Az augusztusi robbantás mintegy 170 civilt és 13 amerikai katonát ölt meg – írja a BBC.

A nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az egyik tisztviselő szerint az Iszlám Állam gondolkodóját április elején ölték meg, amikor a tálibok hadműveletet indítottak az Iszlám Állam ellen. A tálibok akkor még nem voltak tisztában az általuk megölt személy kilétével – tette hozzá a tisztviselő.

A CBS-nek nyilatkozó tisztviselő szerint az amerikai kormány szakértői „nagy biztonsággal állítják, hogy ez a személy volt a felelős a kabuli támadásért”. A BBC beszámolójából kiderül, az Egyesült Államok április elején értesült a vezető haláláról. Nem világos, hogy a tálibok célpontja volt-e, vagy az Iszlám Állam és a tálibok között zajló harcok közben ölték meg.

Az Egyesült Államok hétfőn kezdte el értesíteni a megölt katonák családjait az Iszlám Állam vezetőjének haláláról.

Darin Hoover, a robbanásban elhunyt Taylor Hoover tengerészgyalogos törzsőrmester édesapja a CBS-nek megerősítette, hogy a tengerészgyalogság értesítette a hírről. „Nem tudtak részleteket mondani a hadművelettel kapcsolatban, de kijelentették, hogy a forrásaik nagyon megbízhatóak, és több helyről értesültek róla, hogy az illetőt valóban megölték.”

Robbantás a kabuli reptéren

Az eset helyi idő szerint 2021. augusztus 26-án 18 óra körül történt a repülőtér apátsági kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő a kapu előtt várakozó családok közé sétált. A robbanás órákkal azután történt, hogy a nyugati kormányok figyelmeztették állampolgáraikat, maradjanak távol a kabuli nemzetközi repülőtértől, mert az Iszlám Állam támadásának közvetlen veszélye fenyeget.

Hatalmas tömeg gyűlt össze a környéken, abban reménykedve, hogy felveszik őket az evakuációs járatra, miután az amerikai csapatok kivonultak Afganisztánból. Az Egyesült Államok napokkal később dróncsapást hajtott végre Kabulban, azt állítva, hogy egy öngyilkos merénylőt vették célba, majd elismerték, hogy a rakéta 10 civilt ölt meg, köztük hét gyermeket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport