18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tizenhat idős rákbeteget ölhettek meg egy idősotthonban

2023.04.27. 13:57
Egy dél-olaszországi idősotthon tizenhat idős lakója veszíthette életét amiatt, hogy egy egészségügyi alkalmazott szándékosan túladagolta náluk a midazolám nevű altatószert a dél-olaszországi Foggia városának egyik idősotthonában.

A nyomozóknak először az lett gyanús, hogy a Foggia városában lévő idősotthonban szokatlanul sokan haltak meg mindössze négy hónap leforgása alatt. Az ügyészség tizenhat, 2022 novembere és 2023 februárja között elhunyt ember holttestének exhumálását rendelte el az ügyben.

A testek kihantolását múlt hétfőn kezdték el, és a következő napokban igazságügyi orvosszakértők bevonásával folytatják – jelentette az olasz média. A holttesteken boncolást és toxikológiai vizsgálatot végeznek.

A szakértők midazolám nyomai után kutatnak, amely egy olyan benzodiazepin, amelyet csak egészségügyi személyzet adhat be, kórházban.

A gyógyszer a központi idegrendszerre hat, és álmosságot, izomlazaságot, illetve rövid távú memóriavesztést okoz. A midazolám leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak a súlyos légzési problémák.

Túladagolása rövid időn belül halálhoz vezet.

Az ügyészek arra gyanakodnak, hogy az idősotthon egyik alkalmazottja – aki ellen jelenleg is nyomoznak a hatóságok – a gyógyszerrel próbált véget vetni az intézménybe érkező haldokló rákbetegek szenvedéseinek.

A bírósági következtetések levonásáig az alkalmazottat más munkakörbe helyezték egy környékbeli településen.