Újra elrendelték az amatőr futót szétmarcangaló medve kilövését

2023.04.28. 18:07
Az észak-olaszországi Trento autonóm megye vezetése május 11-i hatállyal ismét rendeletet adott ki a JJ4 jelű nőstény medve leöléséről, amelyik április elején halálra marcangolt egy futót az észak-olaszországi Trentinóban – közölték a trentói hatóságok pénteken.

Maurizio Fugatti megyei elnök az április elejei tragédiát követően rögtön elrendelte a medve kilövését, de a végrehajtást egy közigazgatási bíróság április 14-én állatvédő szervezetek nyomására felfüggesztette.

A medve leöléséről szóló újabb, csütörtökön meghozott rendelet május 11-ig ugyanakkor felfüggeszti az abban foglaltak végrehajtását, a nőstény medve sorsa ugyanis az akkorra kitűzött bírósági tárgyaláson dől majd el. A rendeletben leszögezik, hogy az állat kilövését „amilyen gyorsan csak lehet, véghez kell vinni”, amint a körülmények lehetővé teszik. 

A közbiztonság érdekében, megelőző intézkedésként észszerűbb inkább megölni az állatot, mintsem hogy a legkisebb kockázatát is megadjuk annak, hogy a medve újabb emberrel kerüljön kapcsolatba

– olvasható a dokumentumban.

A tragikus eset éles vitát robbantott ki Olaszországban a medvékkel kapcsolatban. A trentinói hatóságok adatai szerint 2021-ben száz medve élhetett a térségben, a tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék.

A szlovén sajtó múlt hét végén közölte, hogy az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barna medvéket a Trentino-Alto Adige régióból, és megkérhetik Szlovéniát, hogy fogadjon be néhány példányt. A JJ4 jelölésű medvét az áprilisi tragédiát követően befogták, azóta egy elkerített rezervátumban van.