Öt szomszédját megölte egy férfi, mert panaszkodtak, hogy lövöldözik

2023.04.30. 07:35
Egy texasi férfi egy puskával agyonlőtte öt szomszédját – köztük egy 8 éves kisfiút –, miután megkérték arra, hogy ne lövöldözzön éjszaka a kertjében, mert nem tudnak aludni.

A támadás pénteken, nem sokkal éjfél előtt történt, a Houstontól északra fekvő Cleveland városának közelében, egy olyan környéken,

ahol egyes lakosok szerint nem ritka, hogy a helyiek szórakozásból otthon lövöldöznek.

A házban, ahol a gyilkosság történt, 10 ember volt − akik közül néhányan csak a hét elején költöztek oda −, de az áldozatokon kívül más nem sérült meg. Két áldozatot az egyik hálószobában találtak meg, két gyermek fölött fekve, nyilvánvalóan azért, hogy a testükkel védjék őket. Összesen három gyermeket találtak vérrel beborítva, akiket kórházba szállítottak, de végül kiderült, hogy ők nem sérültek meg. 

Christina Garza, az FBI szóvivője szerint a nyomozók nem gondolják, hogy a házban mindenki egy családhoz tartozott. Az áldozatokat azóta sikerült azonosítani, az elkövetőt, a 38 éves Francisco Oropezát viszont még mindig keresik: több mint 18 órával a lövöldözés után sem találták meg, és a hatóságok figyelmeztettek, hogy valószínű, hogy még fegyver van nála. 

Greg Capers, San Jacinto megye seriffje szerint Oropeza egy AR típusú puskát használt, és keresését szombat este a hatóságok a gyilkosság helyszínétől 20-30 kilométerre kiterjesztették. Capers azt mondta, hogy Oropezánál még mindig lehet fegyver, bár a lövöldözésnél használt puska valószínűleg már a hatóságok kezében van.

Capers elmondta azt is, hogy az erdőben ruhákat és egy telefont találtak, de a nyomkövető kutyák elvesztették a gyanúsított nyomát.

Most már bárhol lehet

− mondta. A seriff szerint az áldozatok 8 és 31 év közöttiek voltak, és feltehetően mindannyian Hondurasból származtak. 

A környéken normális, hogy munka után az emberek lövöldözéssel vezetik le a feszültséget

A konfrontációt az előzte meg, hogy az áldozatok közül néhányan odamentek a kerítéshez, és megkérték a gyanúsítottat, hogy hagyja abba a lövöldözést. A gyanúsított válaszul azt mondta nekik, hogy a saját birtokán tartózkodik, és az egyik, a házban tartózkodó személy videóra vette, ahogy a gyanúsított a puskával a bejárati ajtóhoz sétál.

Rene Arevalo Sr., aki néhány házzal lejjebb lakik, azt mondta, hogy éjfél körül lövéseket hallott, de nem gondolt semmi különösre.

Ez itt teljesen normális, különösen péntekenként, munka után. Az emberek hazaérnek, iszogatnak a hátsó kertjükben, és ott lövöldöznek

− mondta Arevalo. 

Capers elmondta, hogy a helyettesei már legalább egyszer jártak Oropeza otthonában, és beszéltek vele arról, hogy „az udvaron lövöldözik a fegyverével”. Nem volt világos, hogy akkor történt-e bármilyen intézkedés. Egy szombat esti sajtótájékoztatón a seriff azt mondta, hogy a saját birtokon belül való lövöldözés is lehet illegális, de arról nem beszélt, hogy Oropeza korábban megszegte-e a törvényt.

Az Associated Press és a USA Today által a Northeastern Egyetemmel együttműködve fenntartott adatbázis szerint január 1-je óta az Egyesült Államokban legalább 18 olyan lövöldözés történt, amelyben négy vagy több ember vesztette életét. Az erőszakot a legkülönbözőbb indítékok váltják ki: gyilkosságok, öngyilkosságok és családon belüli erőszak, bandák megtorlása, iskolai lövöldözések és munkahelyi bosszúállás.

Texasban az elmúlt években több tömeges lövöldözés is volt, köztük a tavalyi támadás az uvalde-i Robb általános iskolában, egy rasszista támadás egy El Paso Walmartban 2019-ben, valamint 2017-ben a Sutherland Springs nevű kisvárosban egy templomban nyitott tüzet egy fegyveres.

A texasi republikánus vezetők folyamatosan elutasítják a lőfegyverek korlátozására irányuló felhívásokat, több olyan család tiltakozása ellenére is, akiknek gyermekeit megölték Uvalde-ban. Néhány hónappal ezelőtt Arevalo azt mondta, hogy Oropeza megfenyegette, hogy megöli a kutyáját, miután az elszabadult a környéken, és a teherautójával üldözte.

Mindig azt mondom a feleségemnek: Maradj távol a szomszédoktól. Ne vitatkozz velük. Soha nem tudhatod, hogyan reagálnak. Texas olyan állam, ahol nem tudhatod, hogy kinek van fegyvere, és ki fog így reagálni

− fogalmazott.

A texasi támadás a legutóbbi fegyveres erőszakos cselekmény volt az idén rekordszámúra szaporodott tömeges lövöldözések sorozatában az Egyesült Államokban, amelyek közül számos esetben félautomata fegyvereket használtak.  A tömeggyilkosságok az ország legkülönbözőbb helyszíneken játszódtak le − egy nashville-i iskolában, egy kentuckyi bankban, egy dél-kaliforniai táncteremben, és most egy texasi kertvárosban − írta meg az  AP hírügynökség.