A belgrádi lövöldözésben megsérült fiatal lány életéért küzdenek az orvosok

2023-05-03T171428Z 752027489 RC2XQ0AU1M4K RTRMADP 3 SERBIA-SHOOT
2023.05.04. 13:49
Újabb információk láttak napvilágot a szerdai, belgrádi iskolai lövöldözésről. Sajtóértesülések szerint az egyik sérült lány kritikus állapotban van, miután nyakán és gerincén is lőtt sebeket találtak, az orvosok az életéért küzdenek. Osztálytársai arról is beszéltek, hogy a gyilkos kedden még egy születésnapi bulin volt, ahol állítólag az egyik lány tetszett neki, azonban később vele is végzett. Szomszédjaik szerint a családnak költöznie kell a történtek után.

Egy 13 éves hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, valamint megsebesített további hat diákot és egy tanárt is Belgrádban. Danica Grujicic szerb egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az egyik sérült diáklány állapota rendkívül súlyos, az orvosok az életéért küzdenek, miután nyakán és gerincén is lőtt sebeket találtak – írja a horvát Index

Veselin Milic belgrádi rendőrfőnök elmondta, hogy miután az iskola illetékesei arról számoltak be, hogy egy diák lövöldözni kezdett, a fiú maga kereste meg a rendőrséget, aki teljes nevén, Kosta Kecmanovicként mutatkozott be, és bevallotta, hogy több embert lelőtt. A tanulót a pszichiátriai osztályra helyezték át.

Lelőtte a lányt, aki tetszett neki

„Egyest kapott történelemből, és azután egyszerűen megőrült. Rálőtt a történelem-tanárnőre, majd az osztálytársaira. Színötös tanuló volt, strébernek hívtuk” – mesélték a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskola tanulói hetedikes társukról.

Kosta Kecmanovic osztálytársai egyébként felidézték, hogy a gyilkos előző nap egy szülinapi bulin volt osztálytársánál, és akkor még semmi jelét nem mutatta, hogy mire készül. A bulin lévő egyik lány a Blic információi szerint tetszett is neki, mégis lelőtte.

A családnak költöznie kell

A belgrádi lapnak a család szomszédjai meséltek. Mint kiderült, a fiú apja mindig mindenki rendelkezésére állt az épületben, ha segítségre volt szüksége – orvosként, de szomszédként is. Ezenkívül a fiú gyakran segített, volt olyan, hogy ételt vitt a szomszédoknak. 

Ami azonban mindannyiukat meglepte, az az, hogy az apjának mennyi fegyvere volt a lakásban. A fiúról úgy beszéltek, mint egy visszahúzódó, félénk srácról, akinek nem voltak barátai. A szomszédok szerint a családnak költöznie kell majd a történtek után.

Nem tanúsított megbánást

A büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre kell csökkenteni – javasolta rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán Alekszandar Vucsics szerb államfő. A szerb elnök szerint a fiú tervein látszik, hogy valamilyen számítógépes játékot játszott, ahol mindenkinek több élete van. A fiún az is látszik, hogy nem tanúsít megbánást, sőt úgy gondolja, hogy a közösségi médiában most egyesek szemében hős lehet.

Az államfő szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is. Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

(Borítókép: Rendőrök a lövöldözés helyszínén 2023. május 3-án. Fotó: Djordje Kojadinovic / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport