18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ismét lövöldöztek Szerbiában: legalább nyolcan meghaltak, szigorítják a fegyvertartási törvényt

2023.05.05. 06:18
Legalább nyolcan meghaltak, további tizenhárman pedig megsebesültek, amikor egy férfi automata fegyverből rálőtt az emberekre a Belgrád melletti Mladenovácon csütörtök késő este – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A rendőrség elfogta az elkövetőt.

Elfogta a szerbiai rendőrség azt a férfit, aki gépkarabéllyal lőtt le nyolc embert és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén csütörtök késő este – jelentette be a szerbiai belügyminisztérium pénteken. A 21 éves U.B.-t a tett helyszínétől mintegy 60 kilométerre délre, Kragujevac környékén fogták el.

Bratislav Gasics szerb belügyminiszter terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető ellen elfogatóparancsot adtak ki, a rendőrség lezárta a területet, ahol a 21 éves férfi rejtőzködött. A keresés helikopterekkel és hőkamerákkal zajlott.

A rendőrség egyelőre nem közölt részleteket az esetről, de a belügyminisztérium korábban Forgószél néven indított akciót a férfi felkutatására. Az akcióban a belügyminisztérium több mint hatszáz tagja, köztük a különleges egység és a csendőrség alakulatai is részt vett.

Az RTS helyszíni beszámolója szerint

a férfi egy autóból adta le a lövéseket az iskolaudvarban összegyűlt fiatalokra.

A BBC értesülése szerint a férfi azután nyitott tüzet, hogy szóváltásba keveredett egy rendőrrel egy közeli parkban. Úgy tudni, véletlenszerűen lőtt rá a járókelőkre. Danica Grujicic egészségügyi miniszter és Aleksandar Vulin, a Biztonsági Hírszerző Ügynökség vezetője a jelentések szerint péntek kora reggel a térségbe utazott.

A vérontás két nappal azt követően történt, hogy egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és azokat eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú követte el.

Az utóbbi évek legsúlyosabb ámokfutása éppen tíz évvel ezelőtt történt, amikor a Belgrádtól 50 kilométerre délre található Velika Ivanca faluban egy férfi 13 rokonát gyilkolta meg.

Felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket

Az MTI beszámolója szerint a szerb kormány csütörtöki ülésén a köztársasági elnök minden előző napi javaslatát elfogadta. Ez azt jelenti, hogy a büntethetőség korhatárának csökkentése mellett – amiről a parlamentnek kell törvénymódosítást elfogadnia – moratóriumot vezetnek be a fegyvertartási és -viselési engedélyek kiadására, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, ellenőrzik, hogy mindazok, akik fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek, megfelelő módon tárolják-e fegyvereiket és lőszereiket, és az ország összes lőterét is ellenőrzik.

Novák Katalin is reagált

Novák Katalin köztársasági elnök Twitteren reagált a csütörtök esti lövöldözés hírére.

„Mélységesen megdöbbentett a tegnap este Szerbiában történt tragédia, ami egy héten belül már a második. Gondolataim és imáim az áldozatok családjaival és barátaival vannak, akiknek őszinte részvétemet fejezem ki. Ma Önökkel együtt gyászolunk” – üzente Alekszandar Vucsics szerb elnöknek.

Megszólalt a szerb elnök

Alekszandar Vucsics szerb elnök rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: szigorítják a fegyvertartási és fegyverviselési törvényt, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, szigorúbb pszichológiai vizsgálatra lesz szükség az engedélyek kiadásához, és két évig tartó moratóriumot vezetnek be az engedélyek kiadására. Emellett 1200 új rendőrt is alkalmaznak, hogy a szerbiai iskolákban folyamatosan rendőri felügyeletet biztosítsanak – adta hírül az MTI.