Lefegyverezzük az országot – ígérte meg az elnök a szerbiai vérengzések után

GettyImages-1252638797
2023.05.05. 21:29

Aleksandar Vucsics számos új, szigorú fegyverellenőrzési intézkedést jelentett be, ígérete szerint például gyakrabban fogják ellenőrizni a fegyvertulajdonosok hátterét.

Csütörtök késő este legalább nyolcan meghaltak, további tizenhárman pedig megsebesültek, amikor egy férfi automata fegyverből rálőtt az emberekre a Belgrád melletti Mladenovácon. A rendőrség nem sokkal később letartóztatta az elkövetőt.

A vérontás két nappal azt követően történt, hogy egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák lelőtte nyolc társát és az iskolaőrt, illetve megsebesített további hat tanulót és egy tanárt.

A második lövöldözés után tartott rendkívüli sajtótájékoztatón Vucsics elnök bejelentette, hogy az ország lefegyverzését szorgalmazza, miközben a legutóbbi akciót terrortámadásnak minősítette.

Szerbiában az egyik legmagasabb a fegyvertartási arány a világon, és Vucsics azt mondta, hogy nem adnak ki új fegyvertartási engedélyeket – írja a BBC.

Minden téren jön a szigorítás

Azt is bejelentette, hogy a lőfegyverek illegális birtoklásáért járó büntetési tételeket megduplázzák. A fegyverek, például kések birtoklásáért kiszabott büntetéseket is szigorítják.

A fegyvertulajdonosokat gyakrabban vetik alá pszichiátriai és pszichológiai vizsgálatoknak, valamint eseti drogteszteket is el kell végezniük – sorolta.

„A kormány még pénteken elfogadja a határozatot, amellyel arra utasítja a Belügyminisztériumot, hogy sürgősségi eljárásban készítse elő a fegyverről és lőszerről szóló törvény módosítási tervezetét. E módosítás mentén szigorúbbá válnának a rövid lőfegyverek tartásának és viselésének a feltételei” – hangsúlyozta az elnök, írja a Magyar Szó.

(Borítókép: Gyertyát gyújtanak a kilenc halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés áldozataira emlékezve Belgrádban 2023. május 4-én. Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images)