Több ezer ember tűnt el a kongói áradásokban

2023.05.09. 16:40
Több mint 5500 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található Dél-Kivu tartományban. Az ország történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájában legalább 400 ember vesztette életét.

Mint korábban megírtuk, Dél-Kivu tartományra nagy mennyiségű eső zúdult csütörtök éjszaka. A hatóságok szerint nemcsak a folyók léptek ki medrükből, de több földcsuszamlást is jelentettek, amelyekben házak dőltek össze.

Az ország történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájában

legalább 400 ember vesztette életét, és az anyagi kár is jelentős.

A tartomány Kalehe nevű településének vezetője szerint eddig összesen 411 ember holttestét találták meg, és 

legalább 5525 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Az esőzések okozta földcsuszamlások a földdel tették egyenlővé az épületeket a Dél-Kivu tartományban található Kalehe közelében fekvő falvakban, ahol a hatóságok holttestek tömegére bukkantak, sok közöttük a nő és a gyerek.

A mentési munkákat azonnal megkezdték, nagyon sok ház összeomlott, a katasztrófavédelem és a vöröskereszt igyekszik szállást biztosítani azoknak, akik fedél nélkül maradtak. Miközben a helyiek az elhunytak számára tömegsírokat ásnak, a vöröskereszt munkatársai az otthon nélkül maradt és sebesült emberek ellátásához szükséges felszerelések hiányára hívták fel a figyelmet.

A kongói kormány illetékesei, köztük több miniszter hétfőn érkezett a helyszínre, hogy részt vegyenek a humanitárius segélynyújtás és a katasztrófavédelem koordinálásában.

A jelenlegi csapadékos időszak, mely leginkább az ország keleti részét érinti, várhatóan május végéig tart. A megáradt folyók a szomszédos országokban is súlyos károkat okoztak. Ruandában 127, míg Ugandában hat ember vesztette életét.