Beomlott egy gyalogoshíd Finnországban, legalább 24 ember megsérült

2023.05.11. 13:03
A rendőrség közlése szerint huszonnégy ember, köztük sok gyerek megsérült Finnországban azt követően, hogy beszakadt egy gyalogoshíd a főváros szomszédságában lévő Espoo városban. A sérültek közül többen vannak súlyos állapotban.

A baleset idején a gyalogosok, köztük a Kalasataman általános iskola diákjai az átjáró egy rétegelt lemezzel kiegészített részén haladtak a Tapiola kerületben lévő hídon – jelentette a Helsinki Times című helyi lap online kiadása a tűzoltóságra hivatkozva. Az áldozatok több méterről estek a mélybe.

A sérülések többnyire végtagtörések. Legalább 15 áldozatot szállítottak 4 különböző kórházba.

A Helsinki Egyetemi Kórház (HUS) koordinálja a sérültek ellátását, egyben létrehozott egy információs központot, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek a sérültek állapotáról.

A finn Yle hírportál úgy tudja, hogy a nyolcadikos diákok osztálykirándulásról voltak hazatérőben, a híd pedig, amelyen áthaladtak, egy most folyó építkezéshez kapcsolódóan az ideiglenes áthaladást szolgálta. Információik szerint a balesetet szenvedettek közül senki nincs életveszélyben.

A Helsinki Sanomat című lap internetes oldalán arról ír, hogy a környéken lakók szerint a szóban forgó híd veszélyes és törékeny állapotú volt, imbolygott, miközben naponta nagy számban vették igénybe gyalogosok.

A tragédia helyszínére azonnal több tűzoltóautót riasztottak, a rendőrség megkezdte az adatgyűjtést és a körülmények vizsgálatát, a baleset lehetséges okának kiderítését.

Mások mellett Sauli Niinistö elnök is együttérzését fejezte ki a történtek miatt a közösségi médiában. A történtek máris vihart kavartak, és sokan a nyilvános helyek biztonságának növelését, illetve a biztonsági előírások, valamint a karbantartási követelmények szigorúbb betartatását követelik – írja az MTI.