Halálos erdőtűz szedi áldozatait Oroszországban

2023.05.12. 06:36
Az orosz állami média jelentése szerint legalább 21 ember halt meg erdőtüzekben az oroszországi Urál-hegységben.

Egész héten erdőtüzek dúltak az Urál Kurgan régiójában és Szibériában. A helyi média arról számolt be, hogy a halottak többsége idős ember volt, akik nem tudták elhagyni otthonukat. A helyi hatóságok szerint sok haláleset vasárnap történt Yulduz faluban, Kurgan tartományban, az Urál és Szibéria határán – írja a The Guardian.

A regionális segélyszolgálat illetékesei szerint a halálos áldozatok száma növekedhet.

Szükségállapotot vezettek be Kurgan tartományban, ahol több mint 5000 épület égett le. Szverdlovszk tartományban, valamint a szibériai Omszk és Tyumeny tartományok területein is több ezer hektáron csaptak le a tüzek.

Alekszandr Kurenkov, Oroszország rendkívüli helyzetekért felelős minisztere hétfőn Kurgan tartományban tett látogatásakor azt mondta, hogy a települések már nincsenek veszélyben a tüzek miatt, bár a helyi média kedden arról számolt be, hogy a tüzek még mindig égnek Kurganban, valamint Szverdlovszkban és Tyumenyben.

Az EU Kopernikusz légkörfigyelő szolgálatának (Cams) adatai szerint „aktív tüzek égnek egy sávban, amely az oroszországi Cseljabinszktől Omszk és Novoszibirszk régiókon át a távol-keleti Primorjéig húzódik, és érinti Kazahsztánt és Mongóliát is”.