Rabszolgaként dolgoztattak több, fogyatékossággal élőt Romániában

2023.05.13. 17:10

Négy személyt, köztük egy köztisztviselőt vettek őrizetbe a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) Máramaros megyei ügyészei fogyatékkal élő emberek kizsákmányolása ügyében – írja a Krónika

A portál szerint az ügyben összesen 19 házkutatást tartottak a Máramaros megyei Borsa városában és Vrancea megyében. A hatóságok több mobiltelefont, bankkártyát, egészségügyi kártyát és személyi igazolványt foglaltak le, amelyek a sértettek egy részének tulajdonában vannak, valamint bizonyító erejű dokumentumokat és 3150 eurót.

Az ügyben megállapították, hogy 2009 óta a három gyanúsított közhivatalnokok segítségével 13, Vrancea megyei rehabilitációs központokban kezelt, mentális fogyatékossággal élő, kiszolgáltatott személyt toborzott. A sértetteket félrevezették, és kiszolgáltatottságukat kihasználva Máramaros megyei szállodákba, háztartásokba és gazdaságokba szállították őket.

A sértettek személyazonossági okmányaikat elvették, ugyanis ez biztosította a lehető leghosszabb ideig tartó kizsákmányolásukat, valamint a hozzáférést a bankszámlájukhoz, amelyre a havi rokkantsági juttatásukat utalták

– közölték a nyomozók.

Az áldozatokat nem megfelelő körülmények között szállásolták el, és állatok gondozására, különböző mezőgazdasági tevékenységek végzésére és Borsa városában, a vádlottak tulajdonában lévő szálláshelyeken való munkára kényszerítették őket. Az áldozatokat fenyegették, bántalmazták és szidalmazták, így is megfélemlítve őket.

Adták-vették őket

Ily módon rabszolgasorba taszították őket a gyanúsítottak, akik egymás között továbbadták őket, és időnként kölcsönadták őket a településen élő más személyeknek különböző munkák elvégzésére – tették hozzá a hatóságok.

Az ügy egyik gyanúsítottja egy fogyatékkal élők számára létrehozott központ vezetője.

„Az egyik gyanúsítottnál, egy fogyatékkal élők számára fenntartott központ vezetőjével kapcsolatban megállapították, hogy 2021 júliusában három, az általa vezetett intézményben kezelt sérült, kiszolgáltatott, szellemi fogyatékkal élő személyt toborzott munkaerő-kizsákmányolás céljából, kihasználva a pozíciója által biztosított hatalmat és a sértettek nyilvánvaló kiszolgáltatottságát, akiket átadott a gyanúsítottaknak, hogy azokat a tulajdonukban lévő, Borșa városában található épületekbe szállítsák, és szállásolják el őket munkaerő-hasznosítás céljából. Ezt követően segített a gyanúsítottaknak abban, hogy folytathassák a sértettek rejtegetését és kizsákmányolását, azáltal, hogy útmutatást adott nekik, hogy a törvényesség látszatát keltsék az elhelyezésükhöz. Ehhez olyan dokumentumokat állított ki, amelyek igazolják a kiszolgáltatott személyek elhelyezését az általuk birtokolt ingatlanokban” – tudatták a hatóságok.

Az ügy gyanúsítottjait azóta letartóztatták.