Tarjányi Péter Zelenszkij tervéről: Ez hatalmas öngól Ukrajna oldaláról

DSC3040
2023.05.14. 16:24
Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, az Index Frontvonal című műsorának állandó vendége közösségi oldalán fejtette ki véleményét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervéről, aki az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott dokumentumai szerint a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával akarta padlóra küldeni többek között a magyar ipart is.

Amint arról már az Index is beszámolt, az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvei arról árulkodnak, hogy az ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna az oroszpártiság miatt.

A dokumentumok szerint egy február közepén, Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta Ukrajnának, hogy „robbantsa fel” a szovjet építésű, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság kőolajvezetéket.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Facebook-oldalán nyilvánult meg a témáról. Mint írta, „amennyiben a hír igaz, akkor ez egy nagyon barátságtalan, elhibázott, ostoba lépés lett volna”. A szakértő szerint hiába nem tetszik Ukrajnának sok magyar kormányzati intézkedés, ez nem indokol egy ilyen tervet.

Egyrészt azért, mert minden véleménykülönbség ellenére Magyarország sok százezer ukrán menekültön segített az elmúlt 15 hónapban. Meg kell értenünk, hazánk segélyeket, gyógyszereket küldött, és végeredményét tekintve minden, Oroszország elleni szankciót megszavazott. Emellett, ami nem elhanyagolható tény, Magyarország NATO-tag, így végképp értelmezhetetlen egy ilyen terv

– írja Tarjányi, aki szerint ez hatalmas öngól Ukrajna oldaláról, és Kijevnek magyarázatot kell adnia erre nagyon gyorsan.

A szakértő szerint a fő kérdés az, miért gondolhatta az ukrán elnök, hogy egy ilyen tervnek létjogosultsága lehet, illetve miért kockáztathatja országa NATO-tagságát egy ilyen támadással.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is élőben tudósít, vasárnapi hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport