18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Iskolai lövöldözést akart rendezni a Pentagon-iratok kiszivárogtatója

33DZ2LQ-highres
2023.05.15. 06:32
Újabb részletek derültek ki a Pentagon titkos hírszerzési adatainak kiszivárogtatójáról. Jack Teixeira szerint több általa megvetett csoport is azért létezett, hogy elviselhetetlenné tegyék az életet az olyanoknak, mint ő.

The Washington Post által átnézett, korábban nem publikált videók és chatszobák, valamint a Jack Teixeira több közeli barátjával készített interjúk arra utalnak, hogy Teixeira erőszakos harcra készült a vélt ellenfelek − köztük feketék, politikai liberálisok, zsidók, melegek és transzneműek − tömege ellen.

Indoklása szerint ezek a csoportok „elviselhetetlenné tennék az életet” egy olyan ember számára, aminek Teixeira vallotta magát: hithű keresztény, politikailag konzervatív, aki kész megvédeni, ha nem is az Egyesült Államok kormányát, de azokat az eszméket, amelyek nevében az Egyesült Államokat szerinte alapították.

Jack Teixeira, terepszínű egyenruhába öltözve, ujjával egy félautomata puska ravaszán a kamerába néz, és úgy beszélt, mintha egy esküt mondana:

A zsidók átvernek, a ni***rek megerőszakolnak, én meg kiürítem a tárat. 

Teixeira ezután felemeli a fegyvert, céloz egy láthatatlan célpontra, gyors egymásutánban tízszer lőve kiürítve a tárat.

A hat másodperces videó, amely egy Teixeira massachusettsi otthonához közeli lőtéren készült, rövid, de tanulságos bepillantást enged a 21 éves nemzeti gárdista offline életébe. A férfit azzal vádolják, hogy a Discord nevű csoportos chatplatformon titkos katonai hírszerzési információkat szivárogtatott ki.

Teixeira fegyverek iránti rajongása, amely először vonzotta egy online baráti közösségbe, összefonódott azon kormány iránti mély gyanakvással, amelyet a Nemzeti Gárda légierejének tagjaként szolgált. Teixeira azonban a barátai szerint nem tartotta magát szivárogtatónak.

A szövetségi ügyészek beadványaiból kiderül, hogy letartóztatásának idejére Teixeira egy kisebb arzenált halmozott fel puskákból, sörétes puskákból és pisztolyokból, valamint beszerzett egy sisakot, gázálarcot és éjjellátó szemüveget is.

A lap megszerezte és ellenőrizte a két videót, amelyek a massachusettsi Dightonban lévő, szüleivel közös otthonában készültek, ahol az FBI a múlt hónapban letartóztatta a férfit.

Teixeira számára a lőfegyverekkel való gyakorlás többnek tűnt, mint hobbi. „Elég sokszor használta a faji háború kifejezést” − mondta egy közeli barátja.

Valóban rasszistának nevezte magát, többször is. Azt mondanám, hogy büszke volt rá

− mondta a barát egy interjúban. 

A 2020-as Black Lives Matter-tüntetéseken Teixeira azt mondta a barátainak, hogy látta, hogy közeleg a vihar. „Attól félt, hogy fehér embereket vesznek célba” − mondta a barátja. „Elég sokszor elmondta, hogy szerinte fel kell készülniük egy forradalomra.”

A forrás szerint Teixeira elismerően beszélt Kyle Rittenhouse-ról, egy tinédzserről, aki azon a nyáron a Wisconsin állambeli Kenoshában tartott tüntetéseken három embert lőtt le, köztük kettőt megölt. Az esküdtszék 2021-ben felmentette Rittenhouse-t öt vádpont, köztük a szándékos emberölés alól.

Az, hogy Teixeira készült a társadalmi káoszra, nem korlátozódott a fegyverek gyűjtésére; számára a tudás is hatalom volt.

A Cape Codon található Otis légibázison végzett számítógép-technikusi munkája hozzáférést biztosított számára a Pentagon szigorúan titkos információkat tartalmazó hálózatához, ahol barátai szerint Teixeira több ezer titkos dokumentumot tekintett meg témák széles skálájáról, az ukrajnai háborútól kezdve az észak-koreai ballisztikus rakétakilövéseken át az amerikai választásokba való beavatkozási kísérletekig.

Teixeira ezen zsákmány egy részét megosztotta egy körülbelül két tucat emberből álló csapattal egy Discord szerveren, amelyet Thug Shaker Central néven irányított. (A szerver neve is egy rasszista utalás.) Teixeira célja − elmondásuk szerint − az volt, hogy felfedje azokat az igazságokat, amelyeket a hatalmasok eltitkoltak a hétköznapi emberek elől.

Teixeira azt akarta, hogy társai, akik közül sokan tizenéves fiúk voltak, „felkészüljenek olyan dolgokra, amiket a kormány tehet, megerősítve őket abban, hogy a kormány hazudik nekik” − mondta a közeli barát, aki szintén rajta volt a szerveren. 

Barátai szerint Teixeira élő videóbeszélgetések közben gyakran terjesztett alaptalan vádakat arról, hogy a „zsidó és liberális elit” irányítja a „korrupt bűnüldöző hatóságokat”. 

Elég sok összeesküvés-elméletben hitt

− mondta egy közeli barátja.

A világjárvány alatt tovább radikalizálódott

A Thug Shaker Central két tagja, akiket már korábban is összekötött a fegyverek iránti szeretetük és fundamentalista keresztény hitük, elmondta, hogy a világjárvány elszigeteltsége alatt politikai meggyőződésük szilárdabbá vált és még inkább polarizálódott.

Mivel a fiatal tagok nem tudtak személyesen találkozni helyi barátaikkal, egész napjukat a képernyők előtt töltötték, és olyan figurák hatása alá kerültek, mint Teixeira. A szerveren egyesek idősebb testvérként tekintettek rá − mások, a barátok szerint, apafiguraként.

A The Post birtokába kerültek korábban nem publikált képernyőfotók a szerverről és felvételek a tagok közös játékairól. Rasszista és antiszemita kifejezések keringtek a közösségben, ahol mindennapos volt a melegekkel és transzneműekkel szembeni ellenségesség is, akiket Teixeira „degeneráltnak” tartott. A szarkazmus és a valódi meggyőződés közötti határvonal egyre inkább elmosódott. A videóhívásokon a felhasználók az ISIS tagjait tréfásan imitálva tartották fel az ujjukat. Szobáikban a keresztény nacionalizmushoz és a fehér hatalomhoz kapcsolódó zászlók voltak.

Az interjúkban néhány tag nehezen tudta megmagyarázni a nagyrészt online fórumok hatására kialakult világnézetet, és bűntudatát fejezte ki. Többen elismerték, hogy a világjárvány idején radikalizálódtak, és Teixeira hatott rájuk, akinek saját nézeteit a társadalmi sérelmek és a fegyverek iránti megszállottság látszottak éltetni.

A tagok talán már azelőtt érezték, hogy veszélyes vizekre eveztek, hogy a kiszivárgott titkos dokumentumok elkezdtek volna keringeni. Teixeira a lap által megszólaltatott közeli barátja szerint a videóbeszélgetések során néhányan maszk mögé rejtették az arcukat, mert féltek attól, hogy azonosítják őket a magukat bigottnak valló csoporttal.

Miután 2019 szeptemberében bevonult az amerikai Nemzeti Gárda légierejéhez, Teixeira attól is tartott, hogy saját rasszista és erőszakos kijelentései veszélyeztetik az esélyeit a biztonsági tanúsítvány megszerzésére. „Aggódott, hogy valami a Discordról előjön majd az interjún” − mondta a barát, aki akkor találkozott vele, amikor még folyamatban volt a felvétele. Teixeira megváltoztatta online azonosítóját, és egy időre kevésbé aktív lett a közösségben.

Addigra azonban már offline is voltak róla olyan adatok, amelyeknek feltehetően aggodalmat kellett volna kiváltaniuk a biztonsági tanúsítványát jóváhagyó tisztviselőkben. 2018 márciusában Teixeirát felfüggesztették a középiskolájában, „amikor egy osztálytársa meghallotta, hogy megjegyzéseket tett fegyverekről, köztük Molotov-koktélokról, valamint faji fenyegetésekről”.

A szövetségi ügyészek megjegyezték, hogy a helyi rendőrségi feljegyzések szerint Teixeira azt állította, hogy egy videójátékról beszélt, amikor a riasztó megjegyzéseket tette. Más diákok azonban vitatták ezt a jellemzést, mondták az ügyészek. Teixeira közeli barátja pedig, aki a középiskola elvégzése után ismerte meg őt, azt mondta, hogy

bevallotta, hogy fegyvert akart vinni az iskolába, és lövöldözést akart rendezni.

„Többször mesélt nekem arról a vágyáról, hogy amikor fiatalabb volt, hogy szétlője az iskoláját” − mondta a forrás. „Gyűlölte az iskoláját.”

Tudomásom szerint fizikailag soha nem bántott senkit, de mindenképpen elég gyakran beszélt erről

− tette hozzá. Más barátai megerősítették, hogy Teixeira beszélt arról, hogy megtámadja az iskoláját, de azt mondták, hogy nem vették komolyan a fenyegetéseit.

(Borítókép: Jack Teixeira. Fotó: Stefani Reynolds / AFP)