Szijjártó Péter: A CATL debreceni gyárépítése beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat

2023.05.15. 19:31
A külgazdasági és külügyminiszter Pekingben megbeszélést folytatott a CATL vezetőjével, Robin Zenggel. Szijjártó Péter és a vállalat vezetője munkavacsorán tekintik át, hogyan áll a Debrecenbe tervezett beruházás.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártójának számító Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) debreceni gyárépítése magyarországi beruházásra ösztönöz más kínai vállalatokat is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

Szijjártó Péter a CATL vezetőjével, Robin Zenggel folytatott megbeszélését megelőzően kiemelte, hogy a munkavacsorán át fogják tekinteni, hogyan áll a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházás, amely már most látható módon további kínai cégek fejlesztéseit inspirálta hazánkban.

Ez hozzájárul Magyarország Európán belüli versenyképességének fejlesztéséhez, minthogy a kínai beruházások a legkorszerűbb technológiákat hozzák el az új egységeikbe, ráadásul az elektromosautó-ipari beruházások biztosítják azt, hogy Magyarország továbbra is a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasa legyen

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter. „Erre minden olyan ember, aki a környezetért felelősséget érez, büszke lehet” – tette hozzá. Szijjártó szerint ma a közúti közlekedésből származik a globális károsanyag-kibocsátás 14 százaléka, a szektor elektromos átállása nélkül pedig így minden zöld- és klímacél naiv illúzió marad.

Kiválók a magyar–kínai kapcsolatok

Szijjártó Péter azt is mondta Pekingben, hogy továbbra is elképesztő verseny zajlik Európában a kínai beruházásokért. 

Az látszik, hogy a magyarországi beruházási környezet versenyképessége mellett a kiváló magyar–kínai politikai kapcsolatok is nagy szerepet játszanak abban, hogy ezeket a beruházási versenyeket végül nálunk sokkal nagyobb, sokkal erősebb nyugati országokkal szemben is meg tudjuk nyerni, s ezek a beruházások Magyarországra jönnek, Magyarországon segítik a gazdasági növekedést, Magyarországon hoznak létre új munkahelyeket

– összegzett a külgazdasági és külügyminiszter.