„Reméljük, hogy az itteni orvosok csodát tesznek” – megszólaltak a szlovákiai buszbaleset magyar sérültjei

2023.05.15. 20:54
A szlovákiai buszbaleset egyik sérültje úgy fogalmazott, ennyi vért csak filmen látott. A mellette ülő férfi abban reménykedett, az itteni orvosok csodát fognak tenni azokkal, akik kevésbé voltak szerencsések, mint ők. Szlovákiában hétfőn szenvedett balesetet egy magyar turistabusz. Egy ember meghalt, 59-en megsérültek, 13-an súlyosan.

Baleset történt Szlovákiában, a D2-es autópályán egy magyar autóbusz ütközött össze egy kamionnal. A balesetet az okozta, hogy a pihenőből kihajtó kamionos nem vette észre az utasokkal teli magyar autóbuszt és nekiütközött. A helyszínen megszondázták a sofőröket, az eredmény negatív volt.

Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondása szerint az autóbuszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak. Információik szerint 13 ember súlyos sérülést szenvedett, 8-an közepesen súlyosat, 37-en könnyebb sérüléseket.

A balesetnek egy áldozata volt, egy 56 éves magyar férfi.

Lapunknak Menczer Tamás elmondta, a könnyebb sérülteket egy közeli tűzoltóállomásra szállítottak, ott látták el őket, kaptak ételt és innivalót. Az orvosi segítség után a 37 emberből 23-nál további vizsgálatot javasoltak, amelyet 19-en el is fogadtak, négyen visszautasították. Ez azt jelenti, hogy 19 embert még kórházba szállítanak további vizsgálatra, 18-an pedig hazatérnek Magyarországra.

Az államtitkár elmondta, hogy az utazást szervező cég egy mentesítő járatot küldött, amely hazahozza azt a 18 embert, akiknek nincs szükségük további vizsgálatra, vagy nem fogadták el azt.

„Ennyi vért csak filmen láttam”

Az RTL-nek nyilatkozó könnyű sérültek egyike azt mondta, hogy közeli barátai is szenvedtek súlyos sérüléseket, sokan viszont semmit nem tudnak az állapotukról. 

Aggódunk azokért, akiket láttunk, komoly sérüléseik vannak, és nem tudunk róluk semmit. Baráti társaság részeként jöttünk, és a feléről nem tudunk semmit. Akinek kevesebb szerencséje volt, mint nekünk, azokkal remélem, hogy az itteni orvosok csodát tesznek

– mesélte a csatornának a buszbaleset egyik sérültje. A férfi hozzátette, hogy valószínűleg hosszú idő lesz, mire fel tudnak gyógyulni, mert nagyon súlyos sérüléseket láttak.

Ennyi vért csak filmen láttunk eddig

– tette hozzá a férfi mellett ülő nő.