Ukrajna semlegesítette Moszkva legerősebb hiperszonikus fegyverét

K  AP20230516022
2023.05.17. 08:51
Az ukrán hírszerzés közölte, hogy országuk semlegesítette a Kreml leghatásosabb hiperszonikus fegyverét, a Kijevre kilőtt hat Kinzhal rakétából hatot lelőttek, de később kiderült, hogy Oroszország éjszakai intenzív támadása megrongált egy Patriot légvédelmi rendszert.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy Moszkva kilenc Kalibr rakétával, három ballisztikus rakétával, valamint hat támadó- és három felderítődrónnal is bombázta a fővárost. Elmondása szerint mindet lelőtték, meghiúsítva az általa „légi terrorizmusnak” nevezett akciót.

A támadás azonban a jelek szerint megrongált egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi üteget – teszi hozzá a The Guardian beszámolója. Az amerikai tisztviselők szerint félő, hogy a rendszert teljesen ki kell vonni a harcokból, attól függően, hogy mekkora kárt szenvedett.

Az egyik legnagyobb Kijev elleni támadás volt

A brit lap arról ír, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háromnapos útját követő, Kijev elleni támadás az invázió kezdete óta az egyik legnagyobb volt. A londoni, berlini, párizsi és római találkozók alkalmával az ukrán elnök ígéretet kapott további katonai segítségre, többek között nagy hatótávolságú támadódrónokra az Egyesült Királyságtól.

A nagy erejű orosz támadás ukrajnai idő szerint hajnali fél háromkor indult meg, vészhelyzeti szirénák riasztották a lakosokat. Nem sokkal később hangos robbanás hallatszott, amikor az ukrán légvédelem munkába állt, hogy hatástalanítsák a beérkező rakétákat. Hajnali négy órakor újabb légiriadó hangzott fel.

Az orosz védelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy megsemmisítettek egy Amerika által szállított Patriot légvédelmi üteget. Amennyiben egy ilyen rendszer komolyabb károkat szenvedett, az komoly csapást jelenthet Ukrajna légvédelmének. Eddig két Patriot érkezett Ukrajnába – egy az Egyesült Államoktól, egy pedig Németországtól –, amelyet már korábban is célba vettek az orosz rakéták. Bár a Patriotot különösen hatékonynak tartják, viszonylag statikus légvédelmi rendszer, és a nagy sebességű rakétákkal szemben potenciálisan sebezhető.

A kijevi állatkert több dolgozója is a fronton harcol

A kedd hajnali órákban végrehajtott kombinált támadásban északról érkező Shahed felderítődrónok, keletről MiG–31K vadászgépek által indított Kinzhalok és a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadihajók által kilőtt Kalibr rakéták vettek részt. A Kinzhalok lelövése – ha megerősítést nyer – erőteljes demonstrációja lenne az újonnan telepített légvédelem hatékonyságának.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester tájékoztatása szerint három áldozata volt a Solomjan negyedben a támadásnak, akiket a lehulló rakétatörmelékek találtak el. A törmelékek Darnyickij és Obolonszkij városait, valamint a kijevi állatkertet is elérték. Az állatkert igazgatója, Kirill Trantin a brit lapnak elmondta, hogy az egyik kilőtt rakéta maradványai fákat vágtak szét és éppen egy mosómedvecsalád ketrece mellett értek földet.

Hajnali 2 óra 50 perc volt. Hallottunk egy robbanást. Nagyon hangos és nagyon fényes volt. Nem okozott tüzet, és szerencsére sem ember, sem állat nem sérült meg. Az oroszok lesz*rják a törvényeket és a nemzetközi normákat. Több mint egy éve tartjuk magunkat. Le fogjuk őket győzni

– fogalmazott a férfi.

Trantin szerint Oroszország célja az volt, hogy megbüntesse és rettegésben tartsa Ukrajna polgári lakosságát. Elmondta, hogy állatkerti kollégái közül 10-en harcolnak az ukrán hadseregben, köztük hárman Bahmut városában.

(Borítókép: Az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta maradványai okozta tüzet oltja egy tűzoltó egy Kijev elleni orosz rakétatámadás után, a 2023. május 16-ra virradó éjszaka. Fotó: MTI / AP / Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma)