Drámai éjszakán van túl Olaszország, Bolognában egész kerületek vannak víz alatt

33FC2TB-highres
2023.05.17. 10:49 Módosítva: 2023.05.17. 15:34
Nyolcan meghaltak, több mint tizenháromezer embert pedig evakuáltak Olaszországban az elsősorban Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások miatt, és a helyzet továbbra is kritikus a katasztrófavédelem szerdai helyzetjelentése szerint.

A régió közlekedése megbénult, öt megye van teljesen víz alatt. Más tartományokból tűzoltóegységek érkeztek segíteni, hétszáz tűzoltó mintegy húsz helikopter segítségével végzi a mentést. A helyszínen van a belügyminiszter, Matteo Piantedosi.

A meteorológiai előrejelzések szerint az esőzés csütörtökre enyhül. Emilia-Romagna folyói és patakjai megduzzadtak, sarat és törmeléket sodornak magukkal. Huszonegy folyó áradt ki Bologna és Reggio Emilia térségében. Ötvenezren maradtak áram nélkül. A Bolognán keresztülhaladó vasúti forgalom leállt, amiként nem közlekednek az Adriai-tenger partján haladó járatok sem. Lezárták az A14-es autósztráda e régión áthaladó szakaszát.

A tartomány elnöke, Stefano Bonaccini megerősítette, hogy 

nyolc halottat találtak, több eltűntet keresnek. 

A halálos áldozatokat Forli és Cesena város térségében, valamint Cesenatico tengerpartján találták meg. Az egyik férfi a feleségével a birtokán igyekezett biztonságba helyezni a mezőgazdasági gépeket, amikor az ár elsodorta. A férfi holttestét a közelben megtalálták, a feleségét húsz kilométeres távolságra vitte az ár. Egy másik férfi a saját autójában halt meg, miután az ár elsodorta. A járművet a mentők még nem tudták megközelíteni.

A lakott területen éjszaka és napközben is csónakokkal mentették az alsóbb szinteken élőket. Búvárok is részt vesznek az eltűntek keresésében. Faenzában két idős ember a vízzel övezett lakóház tetőjén várta meg a mentők érkezését. Beszámolók szerint az ár tíz perc alatt érte el az épületek első emeletének magasságát.

Gian Luca Zattini, a Savio folyótól elárasztott Forli polgármestere úgy nyilatkozott, drámai éjszakát éltek át. Arra kért mindenkit, ne tulajdonaikat, hanem saját életüket mentsék a vészhelyzetben.

Bolognában egész kerületek kerültek víz alá

Matteo Lepore bolognai polgármester komolynak nevezte a helyzetet. Arra kérte az embereket, ne hagyják el otthonaikat, ne üljenek autóba. A városban egész kerületek kerültek víz alá,

utakat zártak le, hidak omlottak le.

Elmondta, a Savena és Ravona patak egyszerre lépett ki a medréből, és a Navile csatornája is tetőzött: a város körüli dombokon és hegyeken egymást követik a földcsuszamlások. Az alsóbb szinteken élőket evakuálták. Szerdán is zárva tartanak az iskolák.  

Hónapokig tartó szárazság után majdnem egész Olaszországban esik az eső. Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, amikor is két idős férfi halt meg a Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, ami miatt négyszázötven embert kellett evakuálni.

Meteorológiai adatok szerint május másodikán és most kedden összesen annyi csapadék esett le Emilia-Romagnában, mint hat hónap alatt szokott.

Mint megírtuk, az elmúlt napok heves esőzései után az árvizek elleni harc a tetőfokára hágott Horvátországban is. Hétfőn Zadar megyében volt a legrosszabb a helyzet, alig 24 óra leforgása alatt a Zrmanja folyó vízszintje a Zadar melletti Obrovacban elérte a történelmi 302 centimétert. Ez 39 centiméterrel haladta meg az ebben a városban mért legmagasabb vízszintet. Ennek hatására a víz elöntötte az utcákat.

(Borítókép: Tűzoltók és a polgári védelem mentői evakuálják a lakosokat egy felfújható csónakkal az áradás sújtotta olaszországi Forliban 2023. május 17-én. Fotó: AFP)